Alors c’est la guerre

Δεν είμαστε όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, φιλόσοφοι. Δεν είμαστε όλοι ιδιαίτερα μορφωμένοι, ούτε τα ενδιαφέροντα μας, άπτονται της κουλτούρας και της διανόησης.

Γνωρίζουμε όμως από την καθημερινότητά μας, τρία απλά πράγματα.

Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής σημαίνει, πολύ πρακτικά:

– Ότι μπορώ να κυκλοφορώ στον τόπο μου, χωρίς να πηγαίνω τοίχο τοίχο, χωρίς να προσέχω στις διασταυρώσεις μήπως γίνω στόχος κάποιου ελεύθερου σκοπευτή, σε τελική ανάλυση να κυκλοφορώ χωρίς να κινδυνεύω. Αυτό λέγεται ασφάλεια.

– Ότι μπορώ να πιστεύω ό,τι θέλω και να το εκφράζω άφοβα, χωρίς να κινδυνεύω μήπως κάποιος με κακοποιήσει, επειδή δεν συμφωνεί μαζί μου. Αυτό λέγεται ελεύθερη έκφραση.

– Ότι, ακόμα κι αν είμαι φτωχός, ανόητος, αμόρφωτος και ακόμη και αν δεν το αξίζω, ακόμα και τότε, υπάρχει η πρόνοια κάποιου, να μη με αφήσει αβοήθητο στην τύχη μου. Αυτό λέγεται ανθρωπισμός.

Από προχθές, τίποτε από αυτά δεν είναι αυτονόητο. Αυτός είναι ο λόγος που η Ευρώπη, αν θέλει να συνεχίσει να είναι αυτό που είναι σήμερα, πρέπει να αντιληφθεί, ότι βρίσκεται σε πόλεμο.

728x455xfdbdbdfbbdfdf.png,qitok=98_90kFC.pagespeed.ic.rQwy9DRZDQ

Δεν έχει σημασία αν οι τρομοκράτες που έπληξαν προχθές το Παρίσι, το έκαναν διότι διετάχθησαν από το ISIS ή αν, όπως διατείνονται οι συνομωσιολόγοι, έκαναν τη βρώμικη δουλειά μυστικών υπηρεσιών, υπερδυνάμεων και πολυεθνικών οικονομικών συμφερόντων, που έχουν συμφέρον να αιματοκυλίσουν την Μέση Ανατολή ή να ξαναγράψουν τα σύνορα των χωρών της στο χάρτη, με άλλο τρόπο.

Η ουσία είναι, ότι για μια ακόμα φορά, κάποιοι αθώοι δολοφονήθηκαν, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, μορφωτικού επιπέδου, οικονομικής επιφάνειας, απλά και μόνο επειδή έκαναν το λάθος να ζουν με τον τρόπο που επέλεξαν.

Και για μια ακόμα φορά κάποιοι, (όποιοι κι αν τους έβαλαν να το κάνουν) θεώρησαν ιδιαίτερα ηρωικό και θρησκευτικά λυτρωτικό, να αφαιρέσουν τις ζωές ανυποψίαστων, αόπλων, ανυπεράσπιστων ανθρώπων, γιατί έτσι ήθελαν και γιατί μπορούσαν, αμφισβητώντας εμπράκτως τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Ali Ismail Abbas, 12, wounded during an airstrike according to hospital sources, lies in a hospital bed in Baghdad, April 6, 2003. Pope John Paul, one of the main voices opposed to the U.S.-led war in Iraq, prayed on Sunday for the "defenceless" civilians caught in the crossfire in Iraq and urged a quick end to the fighting. Iraq says the 18-day-old war has claimed 1,250 civilian lives. Thousands of refugees have been pouring out of Baghdad where the Red Cross said several hundred wounded civilians had been taken to hospitals Friday alone. REUTERS/Faleh Kheiber

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Θα γίνει πόλεμος. Θα χυθεί αίμα. Θα χυθεί πολύ αίμα και ίσως και άδικα.

Στο τέλος οι υπερδυνάμεις και τα οικονομικά συμφέροντα, θα πάρουν αυτό που θέλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Γραμμές θα χαραχτούν στο χάρτη. Γραμμές συνόρων ή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

oil2005

Είναι αναπόφευκτο. Και για να μη γινόμαστε υποκριτές, είναι αυτά τα καύσιμα που έκαναν κάποιους δισεκατομμυριούχους, αλλά και σε μεγάλο βαθμό, μας επέτρεψαν όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε το συγκεκριμένο βιωτικό επίπεδο, ώστε να ασχοληθούμε με θέματα φιλοσοφίας και ανθρωπισμού.

Άλλωστε χωρίς χρήματα, δεν γίνεται να βοηθήσεις τους φτωχούς, ούτε να γράψεις ένα έργο το οποίο θα μπει στη διαδικασία να γίνει λιγότερο ή περισσότερο αποδεκτό και τέλος χωρίς χρήματα, είναι πολλοί αυτοί που έχουν λόγο να μην κινείσαι με άνεση και ασφάλεια στο χώρο σου.

Για αυτό κακά τα ψέματα. Ο τρόπος ζωής μας συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με την υποστήριξη των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Ας φροντίσουμε όμως, όταν όλα αυτά κάποτε θα τελειώσουν (και θα τελειώσουν με εμάς νικητές, διότι τους πολέμους τους κερδίζουν οι πλούσιοι σε βάθος χρόνου), να μην μοιάζουμε πλέον με τους εχθρούς μας.

Ας φροντίσουμε να μην έχουμε μετατραπεί σε αυτό στο οποίο αντιστεκόμασταν.

Platee2 (1)

Διότι τότε θα καταργήσουμε από μόνοι μας όλα αυτά που η Ευρώπη αντιπροσωπεύει και ο εχθρός θα έχει επικρατήσει, μπαίνοντας από την πίσω πόρτα.

Σχόλια

By | 2017-04-23T22:25:12+00:00 15 Νοέμβριος, 2015|
RADIO CHAT