Στο animation όλα είναι μπορετά

Απέναντι από τον Λευκό Πύργο στο σινέ Αλέξανδρος περάσαμε ένα τριήμερο ανάμεσα σε πλασματάκια από διάφορα υλικά. Είδαμε ότι με βαμβάκι μπορείς να φτιάξεις ωραία σύννεφα, με σπίρτα θελκτικές ερωτικές χορεύτριες, με κουκουνάρια πυκνά δέντρα. Περπατώντας στην παραλία Θεσσαλονίκης υπέθετες πως η κυρία που φορούσε παλτό με κόμιξ και το αγόρι με την τσάντα που είχε σκίτσα του Tim Burton κατευθύνονταν προς την οδό Εθνικής Αμύνης 1, εκεί που έγινε το πρώτο φεστιβάλ animation της Θεσσαλονίκης. Σε μια αίθουσα μπροστά από την μεγάλη οθόνη εμψυχώθηκαν δεκάδες φιγούρες επιβεβαιώνοντας πως στο animation όλα είναι μπορετά.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Βάτης

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Βάτης

Είδαμε 96 animation και παρακολουθήσαμε MasterClasses. Αυτό αντιστοιχεί σε 8ώρες διαγωνιστικού υλικού (short animation films) από όλο τον κόσμο, σε αφιερώμα ελληνικού animation από το 1945-2015 και σε σεμινάρια γύρω από το animation.Ο Γιάννης Τεξής μίλησε για το πώς στήνουμε ένα χαρακτήρα και τι χαρακτηριστικά του δίνουμε για να εξυπηρετεί την ιστορία μας. Ο Rony Oren που ήταν και ο επίτιμος καλεσμένος έδωσε τα φώτα του για την τεχνική του stop motion και πιο συγκεκριμένα για το Claymation. Ο Δημήτρης Σαββαΐδης μας μίλησε για το πώς η ιδέα μετατρέπεται σε ιστορία και εν συνεχεία σε σενάριο.

Jindra_Pavel_The_Gingerbread_Case_2014_subtitles.mp4_20151026_223755.242

[gkri]Λίγο πριν ανακοινωθούν τα βραβεία ο Δημήτρης Σαββαΐδης μας μίλησε για το φεστιβάλ και μας σύστησε την Add Art.[/gkri]

Η AddArt είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία αφιερωμένη στις τέχνες και στον πολιτισμό με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ξεκινήσαμε πριν ενάμιση χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2014 με το όνομα add artist. Μέσα στην ομάδα μας υπάρχουν δημιουργοί comics, animators, σεναριογράφοι, κινηματογραφιστές, φωτογράφοι, δημοσιογράφοι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Στην αρχή δουλεύαμε ως καλλιτέχνες σε διάφορους χώρους και προσθέταμε τέχνη μόνοι μας, μετά αποφασίσαμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα αλλά πιο οργανωμένα. Έτσι δημιουργήθηκε η add art που ήταν μια πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια των ιδεών που προϋπήρχαν από καιρό.

Είμαστε τρία άτομα που έχουμε τον ρόλο των συντονιστών κι από εκεί και πέρα υπάρχει μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών και ανθρώπων με όρεξη και ανάλογα με το project μας δημιουργούμε κάθε φορά διαφορετική ομάδα. Ανάμεσα στα όμορφα που θεωρούμε πως έχουμε κάνει είναι τα μαθήματα animation-stop motion στο τμήμα επανένταξης του Ψυχιατρείου Θεσσαλονίκης, η δημιουργία ειδικού τεύχους comic για παιδιά με διαβήτη, η σειρά χιουμοριστικού comic με θέμα “’Άστεγη Ζωή” το οποίο βραβεύτηκε από τον σύλλογο αστέγων Ελλάδος και πολλά ακόμα που ελπίζουμε να δώσουν τη σειρά στους σε άλλα τόσα.

12115633_734768746657968_2573051528412253602_n

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Βάτης

[cc_quote]Η Add Art προσθέτει «τέχνη» όπου της επιτρέπουν να βάλει την πινελιά της.[/cc_quote] Θέλαμε πολύ να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ animation, είχαν γίνει διάφορες προσπάθειες στο παρελθόν αλλά δεν κατέληξαν κάπου. Το κοινό του animation είναι μεγάλο οπότε θεωρήσαμε πως θα αρέσει στον κόσμο. Τα animation που είδαμε ήταν πάρα πολλά, ευτυχώς ήταν καλοκαίρι ανάβαμε κλιματιστικό και τα διαλέγαμε. Επιλέξαμε τα 96 πιο δυνατά και θεωρούμε πως είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε υψηλά τον πήχη, δεν θέλαμε να βλέπουν οι θεατές τέσσερις χάλια ταινίες και μια καλή. Στόχος μας ήταν ακόμα και λίγες ταινίες να παρακολουθήσει κανείς να πάρει όμορφες εικόνες. Από την πρώτη μέρα είδαμε πως ο κόσμος ερχόταν και παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι που φτάσαμε σε σημείο να γεμίζουμε την αίθουσα και να φέρνουμε καρέκλες από έξω για να χωρέσουν όλοι. Το συμπέρασμα αυτών των τριών ημερών ήταν πως ο κόσμος διψά για animation.

[gkri]Ο Rony Oren, υπεύθυνος του τμήματος animation στην Bezalel Academy of Arts and Design της Ιερουσαλήμ, αποκάλυψε στους συμμετέχοντες τα μυστικά της πλαστελίνης για ταινίες κινουμένων κατασκευών, το λεγόμενο claymation.[/gkri]

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Βάτης

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Βάτης

Τον Rony Oren τον γνωρίζουμε από το 2007, έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και μας ενθουσιάζει πάντα με την απλότητά του. Είναι υπεύθυνος του τμήματος animation στην Bezalel Academy of Arts and Design της Ιερουσαλήμ και μας μύησε στην ιδιαίτερη τεχνική του. Κάναμε character creation με πλαστελίνη σε παιδιά με σύνδρομο Down και οι κοινωνικοί λειτουργεί παραξενεύτηκαν πολύ με τον χρόνο που τα παιδιά κατάφεραν να παραμείνουν συγκεντρωμένα πάνω από την πλαστελίνη. Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και ένιωσαν πολύ δημιουργικά γιατί ό,τι έκανε ο Rony Oren το έκαναν κι αυτά με αποτέλεσμα να νιώθουν μικροί θεοί.

10568986_734768806657962_5698520868947148188_n (1)

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Βάτης

[cc_quote]Τι σημαίνει για εμένα η τέχνη του animation[/cc_quote]Με το animation δίνεις ζωή, είσαι όσο πιο κοντά γίνεται στο να ζωντανέψεις ένα πλασματάκι, να του δώσεις χαρακτήρα και ζωή και να το βλέπεις να πορεύεται. Γίνεσαι ένας μικρός θεός, ειδικά όταν μιλάμε για stop motion, τα πάντα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια σου. Έχεις μια ελπίδα πως αυτά τα μπαρμπαδέλια όταν κοιμάσαι αναλαμβάνουν δράση και κάνουν τα δικά τους.

 
Τα βραβεία του πρώτου φεστιβάλ animation Θεσσαλονίκης
Πρώτο βραβείο
Amir & Amira, Martial André, Sara Ayoub, Benjamin Condy, Ariane Dedulle, Cécilia Maturi, Tatiana Tchoumakova, 4’ 16’’, 2014, France
Δεύτερο βραβείο
Ideas are that Grand / Así de grandes son las ideas, Quique Rivera, 5’ 11’’, 2014,
Puerto Rico/USA
Τρίτο βραβείο
The Dirdy Birdy Redux, by John R. Dilworth, 8’ 03’’, 2014, USA
Βραβευμένη ιστορία
The Gingerbread Case, Pavel Jindra, 6’ 52’’, 2014, Czech Republic

Σχόλια

By | 2017-04-23T22:25:13+00:00 28 Οκτώβριος, 2015|
RADIO CHAT