Talos: Ένα νέο φεστιβάλ θεάτρου στο Λονδίνο

Στο καφέ Nero, σε ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα του Λονδίνου, με φόντο το Ολυμπιακό Πάρκο και ένα κομπρεσέρ να σφυροκοπάει κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας, συνάντησα τον Χρήστο Κάλλοου Τζούνιορ και μιλήσαμε για θέατρο, επιστημονική φαντασία και το φεστιβάλ που ετοιμάζει εδώ στο Λονδίνο.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για ένα φεστιβάλ θεάτρου με θέμα την επιστημονική φαντασία;

Η ιδέα για το φεστιβάλ ξεκίνησε πριν χρόνια όταν ξεκίναγα το συνέδριο «Stage the Future» το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο με το θέμα θέατρο επιστημονικής φαντασίας. Το θέατρο επιστημονικής φαντασίας μόνο πρόσφατα αρχίζει να αναγνωρίζεται ως ένα ξεχωριστό είδος τόσο από τόσο τους κριτικούς και την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και τον κόσμο του θεάτρου.

Υπάρχουν άλλα τέτοια φεστιβάλ;

Φέτος έγιναν άλλα τρία αντίστοιχα φεστιβάλ στην Αμερική. Το πρώτο απ’ όσο γνωρίζω είναι το Sci-Fest που ξεκίνησε πέρσι στο Los Angeles. Εδώ και πολλά χρόνια πάντως έχουν υπάρξει θεατρικές εταιρίες που ειδικεύονται σ’ αυτό το είδος θεάτρου – στην Αγγλία μία σπουδαία καινοτομία ήταν το Science Fiction Theatre of Liverpool του Ken Campbell που έφτιαξε ιστορικές παραστάσεις όπως τη θεατρική διασκευή του Illuminatus μια παράσταση που διαρκούσε εννιά ώρες, καθώς και το έργο The Warp που διαρκούσε 22 ώρες (και απ’ όσο θυμάμαι έσπασε ρεκόρ Γκίνες.)

christos

Χρήστο, για πoιο λόγο πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει ένα τέτοιο φεστιβάλ;

Ήταν μια πολύ καλή χρονιά γι’ αυτό το είδος θεάτρου και απ’ την αρχή του χρόνου υπήρξε ένα κύμα τέτοιων φεστιβάλ και αντίστοιχων event, οπότε θεώρησα πως είναι το σωστό timing για να ξεκινήσει ένα φεστιβάλ και στο Λονδίνο. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες παραστάσεις στην Αγγλία, οι οποίες έχουν πάει πολύ καλά. Υπάρχει επίσης το λεγόμενο «geek community» που είναι το βασικό κοινό για αντίστοιχες ταινίες βιβλία κτλ αυτού του είδους. Ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας ανήκει σ’ αυτή τη κοινότητα, οπότε μέσω της επιστημονικής φαντασίας, το θέατρο μπορεί να προσελκύσει κι αυτό το κοινό. Επίσης το θέατρο επιστημονικής φαντασίας παρακινεί το θεατρικό κοινό να ξεπεράσει αυτό που του είναι γνώριμο, για παράδειγμα το κλασικό θέατρο ή αυτό που ασχολείται με την καθημερινότητα του ανθρώπου, και μπορεί να σπρώξει το θέατρο να εκσυγχρονιστεί και να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τους επιστήμονες και φιλοσόφους του 21ου αιώνα. Όπως η θέση μας στο σύμπαν, αν θα ζήσουμε κάποτε σε άλλο πλανήτη, ή πιο απλά η σχέση μας με την τεχνολογία και πως η τελευταία μεταμορφώνει την καθημερινότητα μας.

Η αλήθεια είναι πως αυτήν την ορολογία θέατρο και επιστημονική φαντασία πρώτη φορά την άκουσα από εσένα. Θες να μου πεις λίγα ιστορικά στοιχεία;

Επίσημα το είδος αυτό ίσως ξεκινά με το έργο του Τσέχου Κάρελ Τσάπεκ «Τα Παγκόσμια Ρομπότ» γύρω στο 1920. Χαρακτηριστικό είναι ότι η λέξη ρομπότ βγήκε από το έργο αυτό. Ταυτόχρονα εκείνη την εποχή βγήκε και το Πίσω στον Μαθουσάλα του Μπέρναρντ Σω. Από εκεί και πέρα όλο και περισσότερα έργα δημιουργούνται. Ο Ralph Willingham στη διδακτορική του διατριβή το 1990 κατάφερε να συλλέξει μια λίστα με πάνω από 300 περίπου θεατρικά έργα επιστημονικής φαντασίας των τελευταίων εβδομήντα χρόνων.

Capek.RUR.1923.title.color

Πιστεύεις ότι η εποχή μας γεννάει την ανάγκη για έκφραση μέσα από το θέατρο επιστημονικής φαντασίας;

Το θέατρο ξεκίνησε από μυθολογικό, πήγε  στην φαντασία, στον ρεαλισμό, στο παράλογο, επέστρεψε στον ρεαλισμό κλπ. Θεωρώ ότι με την επιστημονική φαντασία το θέατρο επιστρέφει στο μέγεθος και την υπερβατικότητα της αρχαίας τραγωδίας.

 

Με την έννοια ότι η σκηνή μας είναι και πάλι το σύμπαν, το παν. Με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και την θέση του στο σύμπαν. Ένα θέατρο ουσιαστικά υπαρξιακό – και κατά κάποιο τρόπο μυθολογικό, αν θεωρήσουμε ότι η τεχνολογία παίρνει σταδιακά τη θέση της θρησκείας στη σύγχρονη κουλτούρα κι η επιστημονική φαντασία είναι η σύγχρονη μυθολογία.

Το φεστιβάλ τι περιλαμβάνει;

Το φεστιβάλ θα παρουσιάζει 8 νέα έργα από συγγραφείς από όλον τον κόσμο. Τα έργα επιλέχθηκαν από περίπου 250 συμμετοχές. Μέσα στα έργα που θα παρουσιαστούν είναι και ‘Ο Υπερήρωας’ του Ανδρέα Φλουράκη. Το κάθε έργο έχει διάρκεια 10-15 λεπτά. Υπάρχει μεγάλη θεματολογία από πειράματα σε εγκύους άνδρες και επιζώντες της αποκάλυψης μέχρι ένα GPS που ερωτεύεται την οδηγό του αυτοκινήτου του. Είναι έργα που έχουν κάτι το αυθεντικό, σε κάποιες περιπτώσεις πρωτοπόρο, είτε στη θεματολογία τους είτε στον τρόπο που ερευνούν τα θέματά τους. Το φεστιβάλ είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ το οποίο ξεκίνησε με το συνέδριο: το ετήσιο συνέδριο Stage the Future που ξεκίνησε από το Λονδίνο, πήγε Αριζόνα και του χρόνου σχεδιάζουμε να το μεταφέρουμε στο Κεντάκι. Το θέατρο επιστημονικής φαντασίας είναι ένα είδος που μόνο πρόσφατα αρχίζει να αναγνωρίζεται ως ένα ξεχωριστό είδος τόσο από τόσο τους κριτικούς και την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και τον κόσμο του θεάτρου.

stage

Τι προσδοκίες έχεις;

Το φεστιβάλ θα είναι το εφαλτήριο για κάτι μεγαλύτερο, για ένα φεστιβάλ που αργότερα θα περιλαμβάνει σεμινάρια, διαλέξεις, εκδόσεις θεατρικών έργων αλλά και έρευνες. Δεν υπάρχει για παράδειγμα τρόπος ή μέθοδος να ερμηνεύσει ο ηθοποιός έναν χαρακτήρα μη ανθρώπινο. Τέτοιες μελέτες θα μπορέσουν ενδεχομένως να προκύψουν μέσα από το φεστιβάλ και σίγουρα θα ωφελήσουν το θέατρο.

Ίσως μία μέθοδος θεατρικής ερμηνείας της επιστημονικής φαντασίας να ανανεώσει και τον τρόπο που κάνουμε αρχαία τραγωδία ή θέατρο του φανταστικού. Πώς θα μπορούσε ένας σύγχρονος ηθοποιός να ερμηνεύσει το υπερ-ανθρώπινο, έναν θεό από αρχαίο δράμα ή ένα ξωτικό σαν τον Πουκ απ’ το Όνειρο Θερινής Νυχτός;

Γιατί Talos;

Ο Τάλος θεωρείτε από πολλούς ένα αρχαίο ρομπότ. Ο άλλος λόγος που διάλεξα ένα ελληνικό όνομα για ένα φεστιβάλ που γίνεται στο Λονδίνο είναι για να τονιστεί η Ευρωπαϊκή ταυτότητα του φεστιβάλ. Οι σκηνοθέτες, οι συγγραφείς και οι ηθοποιοί που συμμετέχουν είναι από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ο πυρήνας της επιστημονικής φαντασίας έτσι κι αλλιώς είναι η διαφορετικότητα μιας και οι ήρωες των έργων αυτών είναι εκ φύσεως διαφορετικοί.

 

Το φεστιβάλ γίνεται 24 με 25 Οκτωβρίου στις 19:30 στο Chelsea Theatre, 7 World’s End Place, King’s Road, London

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ στην επίσημη ιστοσελίδα του: http://www.talosfest.com/

 

Μπορείτε να ενισχύσετε οικονομικά το φεστιβάλ μέσα από την καμπάνια του indiegogo.

https://www.indiegogo.com/projects/talos-science-fiction-theatre-festival-of-london#/story

 

Σχόλια

By | 2017-04-23T22:25:14+00:00 3 Οκτώβριος, 2015|
RADIO CHAT