Η Δράμα αγαπά τον κινηματογράφο και φαίνεται!

Αν αγαπάτε τον κινηματογράφο καλά θα κάνετε να έρθετε φέτος στη Δράμα. Αν δεν προλαβαίνετε μέχρι το Σάββατο, που τελειώνει το φεστιβάλ, καλό θα ήταν να το προγραμματίσετε για την επόμενη χρονιά. Οπωσδήποτε οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν και στην Αθήνα. Όμως το να παρακολουθήσεις το φεστιβάλ στην πόλη του είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Η Δράμα έβαλε χθες τα καλά της και επίσημα ξεκίνησε το 38ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών και βέβαια το αδερφάκι του το 21ο Διεθνές. Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι το φεστιβάλ και με έκπληξη διαπίστωσα πως όχι μόνο δε φθίνει ο θεσμός, αλλά μεγαλώνει, αναπτύσσεται κι όλη η πόλη μπαίνει στο ρυθμό του.

Με το που πατάς το πόδι σου στη Δράμα νιώθεις σαν να σε υποδέχεται η οικογένεια σου. Η φιλοξενία, το επίπεδο της διοργάνωσης και η ομορφιά της πόλης συμβάλλουν στο να ενσωματωθείς στην μικρή κοινωνία της Δράμας.

Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής Αντώνης Παπαδόπουλος κηρρύσει την έναρξη.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αντώνης Παπαδόπουλος κηρύσσει την έναρξη.

Φέτος, στο ελληνικό τμήμα, από τις συνολικά 168 αιτήσεις που κατατέθηκαν, επιλέχθηκαν 41 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 38ης διοργάνωσης. Στο διεθνές οι συμμετοχές έφτασαν τις 1,500 και προκρίθηκαν 52 ταινίες.  Παράλληλα τρέχουν διάφορες εκδηλώσεις όπως το δεύτερο Pitching Lab, κινηματογραφικά αφιερώματα, εκθέσεις, λογοτεχνικά αφιερώματα και άλλα.

 
Όπως υπογράμμισε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος,  ο αριθμός των ταινιών φέτος αυξήθηκε. Εξαιτίας της κρίσης αλλά και της πολιτικής κατάστασης υπήρξαν απίστευτες περικοπές, όμως το φεστιβάλ κατάφερε να διοργανωθεί αλλά και να ξεκινήσει χθες με μια επιτυχημένη εκδήλωση. Ο κύριος Παπαδόπουλος επίσης είπε πως το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στην αγάπη των συντελεστών για τον θεσμό αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Δραμινοί, οι εθελοντές και οι φορείς της πόλης. Ταινίες γίνονται, τις περισσότερες φορές χωρίς χρήματα. Η συνεργασία όμως των συντελεστών αλλά και η ανταλλαγή υπηρεσιών και γνώσεων είναι το κλειδί στο να φτιαχτούν οι μικρού μήκους ταινίες. Σε μια Ελλάδα που ναι μεν αγαπά τον πολιτισμό αλλά πολλές φορές ξεχνάει να τον υποστηρίξει.

Σημαντικά στιγμιότυπα από την χθεσινή βραδιά ήταν η προβολή της ταινία «Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;» από μια γερμανική εταιρία παραγωγής. Παράδοξο; Στην ταινία τα ζώα της ζούγκλας συνεδριάζουν για να αποφασίσουν ποιος είναι υπεύθυνος για το χρέος της ζούγκλας. Τα σαρκοβόρα ζώα αποποιούνται κάθε ευθύνη. Από τον βασιλιά το λιοντάρι που σκοτώνει τα θηράματα, μέχρι το γύπα που κάνει το τελικό ξεσκαρτάρισμα. Η καημένη η ζέβρα θα πρέπει να απολογηθεί και μάλλον τελικά να πληρώσει. Αξίζει να παρακολουθήσετε την ευφυέστατη ταινία μιας και υπάρχει διαθέσιμη στο ίντερνετ.

Το φεστιβάλ επίσης βράβευσε τον Νίκο Καβουκίδη για την εξηντάχρονη προσφορά του στον κινηματογράφο. Προβλήθηκε επίσης ένα καλοφτιαγμένο βίντεο με αναφορές σε στιγμιότυπα της καριέρας του δημιουργού. Ήταν μια σημαντική και συγκινητική ανασκόπηση στον ελληνικό κινηματογράφο γενικότερα.  

drama2

Στιγμιότυπο από το αφιέρωμα στον Νίκο Καβουκίδη.

Αν βρεθείτε στη Δράμα,μην ξεχάσετε να περάσετε απο΄τα γραφεία της οργάνωσης. Βρίσκονται κοντά στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας και είναι από τα πιο ειδυλλιακά τοπία της πόλης.

drama 25

Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα του φεστιβάλ, τις ταινίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις από την επίσημη ιστοσελίδα του.

 

Σχόλια

By | 2017-04-23T22:25:17+00:00 15 Σεπτέμβριος, 2015|
RADIO CHAT