Σαν σήμερα

[cc_quote[η στιγμή που ξεκολλήσαμε από τα όρια της γης[/cc_quote]Σαν σήμερα το 1969 πάτησαν δυο άνθρωποι τα πόδια τους στο φεγγάρι. Η φράση έχει χρησιμοποιηθεί πολύ και δεν εκπλήσσει πια. Ας αναλογιστούμε όμως αυτό που πραγματικά συνέβη, για να νιώσουμε και εμείς το δέος που σκόρπισε η αποστολή του «Απόλλων 11» σε ολόκληρη τη Γη.

Από τα προϊστορικά χρόνια ο άνθρωπος αντίκριζε το φεγγάρι σαν κάτι γνώριμο αλλά και ταυτόχρονα αυτονόητα αποκομμένο από αυτόν. Όλοι οι άνθρωποι, πριν καν δημιουργηθεί ο πολιτισμός και σε όλες τις φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας, ήξεραν ότι το φεγγάρι βρίσκεται «εκεί», ενώ αυτοί βρίσκονταν «εδώ». Δημιουργήθηκαν μύθοι, θρησκευτικές λατρείες, γράφτηκαν ποιήματα και ζωγραφίστηκαν πίνακες με θέμα τη σελήνη. Το φεγγάρι έγινε ένα αυτονόητο κομμάτι της κουλτούρας μας. Όμως αυτονόητη παρέμενε και η απόσταση που κρατούσε την ανθρωπότητα δεμένη στον πλανήτη μας.

Μέχρι που η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας πέτυχε αυτό που δεν μπόρεσε να πιστέψει κανένας άνθρωπος μέχρι τότε. Δύο αστροναύτες, ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin ταξίδεψαν μέχρι εκεί, διένυσαν την απαγορευτική απόσταση και πάτησαν εκεί που δεν είχε πατήσει κανένας άνθρωπος. Η ανθρωπότητα είχε πετύχει να ξεπεράσει κάτι που για εκατομμύρια χρόνια θεωρούνταν κομμάτι της φύσης του ανθρώπου.

Η προσελήνωση αποτελεί ένα επίτευγμα που ξεχωρίζει σε ολόκληρη την πορεία του ανθρώπου. Το 1969 η ανθρωπότητα βρέθηκε στο μεταίχμιο. Τίποτα δεν ήταν πια το ίδιο. Με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, της πολιτικής και της οικονομίας, βρεθήκαμε σε έδαφος εκτός Γης. Η ανθρώπινη μοίρα αποκαλύφθηκε διαφορετική από ό,τι νομίζαμε. Η πρόοδος της ανθρωπότητας θα συνεχιστεί για αιώνες, χιλιάδες, ίσως εκατομμύρια χρόνια. Η στιγμή όμως που ξεκολλήσαμε από τα όρια της γης και βρεθήκαμε στο φεγγάρι θα παραμένει διακριτή για πάντα.

Σχόλια

By | 2015-07-21T09:48:14+00:00 21 Ιούλιος, 2015|
RADIO CHAT