Ο θησαυρός της Ζακύνθου

[cc_quote]στην παλιά Ζάκυνθο των Πολέμων[/cc_quote]Ο ζακυνθινός Παντελής έχει πολύ καιρό να πατήσει στο νησί του και μένει σχεδόν όλο τον χρόνο μαζί με τον ομώνυμο εγγονό του στην Αθήνα. Δυστυχώς όμως, ο Παντελής έχει γεράσει και πάσχει από Αλτσχάιμερ, με αποτέλεσμα να εξιστορεί ενδιαφέροντες ιστορίες από το νησί του, αλλά και να επαναλαμβάνει συνεχόμενα ένα γυναικείο όνομα, που δεν γνωρίζει ο εγγονός του.

Αυτός ο εγκεφαλικός ξεπεσμός δεν θα κρατήσει για πολύ, καθώς μία μέρα θα διαβεί την πόρτα για τους ουρανούς. Έτσι, ο εγγονός του θα αναγκαστεί να ταξιδέψει μετά από χρόνια στη Ζάκυνθο για να τον συνοδέψει στην τελευταία του κατοικία. Βρισκόμενος εκεί θα καταλάβει ότι πολλές από τις ιστορίες του παππού του ήταν αληθινές. Αυτή η ανάγκη να ανακαλύψει το παρελθόν του συγγενή του θα τον οδηγήσει σ’ένα ταξίδι στον χρόνο, στην παλιά Ζάκυνθο των Πολέμων, σε μια αναζήτηση του πολύτιμου θησαυρού του Παντελή και της αγαπημένης του Βιολέτας.

Ο Στέφανος Λίβος στο «Το μυστικό του Λεβάντε» κάνει μια βουτιά στο παρελθόν της Ζακύνθου, αλλά και όλης της Ελλάδας. Η αναζήτηση του νεαρού Παντελή τον αναγκάζει να μάθει την ιστορία της οικογένειάς του από το ξεκίνημά της, το μακρινό 1897, τότε που ο Κόντε Βάρδας μαζί με τη γυναίκα του Ελπίδα, αποκτούν το πρώτο τους παιδί.

mustikotlevante

[cc_quote]Ένας ύμνος για την αγάπη[/cc_quote]Μέσω της οικογενείας Βάρδα ο συγγραφέας μας παρουσιάζει με ενάργεια τη Ζάκυνθο, τα ήθη, τα έθιμα και κυρίως τους ανθρώπους της με τη ξεχωριστή τους αύρα. Η χρήση μάλιστα αρκετών λέξεων της τοπικής διαλέκτου, αλλά και οι λεπτομερειακές περιγραφές μαγνητίζουν τον αναγνώστη. Τον τραβούν από το χέρι και τον εξαναγκάζουν να παρακολουθήσει από απόσταση αναπνοής τα δρώμενα.

Μάλιστα, η έντεχνη μείξη των ιστορικών γεγονότων με τη μυθοπλασία δημιουργούν έναν ευχάριστο πονοκέφαλο, καθώς ο αναγνώστης από κάποια στιγμή κι ύστερα αναρωτιέται αν όλα όσα εξιστορούνται έχουν συμβεί στην πραγματικότητα. Παράλληλα, οι σκληρές σκηνές, κυρίως της Ελλάδας της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου πολέμου αναδεικνύουν με ενάργεια το μεγαλείο της ψυχής όσων πολέμησαν για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και την αισχρή προσωπικότητα όλων εκείνων που υποδέχτηκαν με ικανοποίηση τους κατακτητές. Κι όλα αυτά τα γεγονότα, φανερώνουν και μια τραγική αλήθεια: η Ελλάδα εκείνων των χρόνων δεν διαφέρει πολύ από την τωρινή.

Εδώ όμως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι προς το τέλος, το βιβλίο αρχίζει να κουράζει λόγω των πολλών πληροφοριών που δίνει καθ’όλη τη διάρκειά του. Ίσως αν περιγραφόντουσαν πιο συνοπτικά, το αποτέλεσμα να ήταν ακόμα καλύτερο, ενώ είναι άξια αναφοράς και η ευρηματική ύπαρξη του γενεαλογικού δέντρου της οικογένειας Βάρδα στο ξεκίνημα του βιβλίου. Βοηθάει τον αναγνώστη στο να μην χάνεται από την παρέλαση των πολλών χαρακτήρων.

Εν ολίγοις, «Το μυστικό του Λεβάντε» είναι ένα πολύ καλό βιβλίο για τη Ζάκυνθο, αλλά και την Ελλάδα των δύσκολων χρόνων των μεγάλων πολέμων. Ένας ύμνος για την αγάπη και τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής. Όποιος περιμένει να διαβάσει μονάχα μία ιστορία αγάπης, που εξελίσσεται στο Λεβάντε, θα απογοητευτεί, καθώς το συγκεκριμένο έργο υπόσχεται πολύ περισσότερα.

Αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 22/04/2015 από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Σχόλια

By | 2017-04-23T22:25:23+00:00 14 Απρίλιος, 2015|
RADIO CHAT