Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Ποιος δεν έχει ακούσει τη φράση-κλισέ «Αυτός ο τόπος δεν θ’ αλλάξει ποτέ»; Ή τη φράση: «Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι, παιδί μου…». Κόντρα σε αυτές τις προκαταλήψεις που έχουν τη δύναμη να καθηλώνουν μια ολόκληρη χώρα και να την εμποδίζουν να μεταμορφωθεί, η Μέντη Μέγα κάνει ένα σόλο για την ανθρώπινη δύναμη της αλλαγής, το Transforming Me

[Μεταμορφώνοντας τον εαυτό μου] στο MIR Festival 30 Νοεμ. & 1 Δεκ. στις 20:30 στο Rabbithole Art & Performance Space.

unnamed

Σχέδιο της Μέντης Μέγα από τη διαδικασία δημιουργίας της παράστασης. © Μέντη Μέγα.

Από που προέρχεται το παράξενο όνομα σας;

Το Μέντη είναι το όνομα της εβραίας γιαγιάς μου και το Μέγα το επίθετο του χριστιανού παππού μου. Μπορεί να επικράτησε το θρήσκευμα το παππού μου, αλλά έχω μεγαλώσει μέσα σε ένα πολυθρησκετικό περιβάλλον πράγμα που μάλλον ενίσχυσε μέσα μου την αίσθηση της πολλαπλότητας των πραγμάτων.

Παρά τις σπουδές σας στο εξωτερικό, επιλέξατε να εργαστείτε εδώ. Τι σας προσφέρει η Ελλάδα καλλιτεχνικά;

Ναι ήταν μια πολύ συνειδητή επιλογή. Είναι αλήθεια πως η ζωή εδώ είναι μια διαρκής πρόκληση και με την κακή και με την καλή έννοια. Ίσως ο σημαντικότερος λόγος που με κρατά εδώ, είναι η επιθυμία μου να είμαι μέρος της ελληνικής κοινότητας του χορού. Συνεργάζομαι στενά με άλλους χορογράφους οργανώνουμε πράγματα μαζί, συζητάμε και ανταλλάσουμε γνώμες ο ένας για τη δουλειά του άλλου. Αυτή η σχέση και αυτή η ανταλλαγή είναι για μένα πολύτιμη. Επίσης στα 14 χρόνια που δουλεύω, έχω έρθει σε στενή επαφή με ανθρώπους του θεάτρου, της μουσικής και των εικαστικών, μιας πιο εύρείας κοινότητας δηλαδή, που και αυτή έχει υπάρξει πολύ γόνιμη. Πιστεύω οτι σε μια άλλη χώρα ή πόλη θα ήταν δύσκολο για μένα να αναπτύξω αυτές τις σχέσεις, ή θα έπαιρνε πολύ χρόνο.

Έχετε ιδρύσει την ομάδα χορού Φοrα. Ποια ήταν η πιο ενδιαφέρουσα για εσάς ανταπόκριση θεατή σε κάποιο έργο σας;

Στο δεύτερό μου έργο, το ‘Μαντρόσκυλο, Μια αλληγορία για τα Μedia’, που ήταν και αυτό σόλο, η μαμά της χορεύτριας μου είπε οτι απόλαυσε την ερμηνεία της κόρης της περισσότερο από ποτέ. Για μια τόσο σπουδαία χορεύτρια όσο η Όλια Λυδάκη, αυτό το σχόλιο ήταν μεγάλη τιμή.

P.A-009248-small

Φώτο: Εύη Φυλακτού. Στιγμιότυπο από την παράστασή της «Ποιητικό Άσυλο».

Τι θα παρουσιάσετε στο MIRFestival;
Θα παρουσιάσω την παράσταση ‘Τransforming Me, ένα δίγλωσσο σόλο’. Είναι πρώτη φορά που χορογραφώ ένα σόλο για τον εαυτό μου, οπότε είναι μια αρκετά σημαντική στιγμή για μένα στην οποία εκτίθεμαι αρκετά. Με τη λογική του μετασχηματισμού -δηλαδή της σταδιακής μικροαλλαγής που μπορεί πριν το καταλάβεις να σε πάει από το ‘άσπρο’ στο ‘μαύρο’- περνάω από διάφορες καταστάσεις που περιέχουν αρκετό χιούμορ και μια αρκετά μεγάλη γκάμα συναισθημάτων.

Η παράσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας που κάνω εδώ και τρία χρόνια πάνω στην έννοια του μετασχηματισμού. Θέτω ερωτήματα όπως: Πώς μετασχηματιζόμαστε σαν άτομα και σαν κοινωνίες; Πώς λειτουργεί η συνείδηση σε αυτή τη διαδικασία; Τί ρόλο παίζει η πρόθεση και το στοιχείο του φαντασιακού; Ποιά συναισθήματα αναδύονται, όταν ξεκινά η απομάκρυνση από το οικείο;

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια σας; Κι αν ναι, ποια είναι αυτά;
Προς το παρόν ανυπομονώ να συνεργαστώ πιο στενά με κάποιους ανθρώπους που εκτιμάω ιδιαίτερα από εξωχορευτικά πεδία. Μια από αυτούς είναι και η πολύτιμη δραματουργός του ‘Transforming Me’, Kate Adams. Θα ήθελα να δημιουργήσω ασυνήθιστα πλαίσια συνεργασίας με τους ανθρώπους αυτούς, στα οποία έχω ανακαλύψει οτι νιώθω πολύ δημιουργική και ελεύθερη. Ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσε να είναι συναντήσεις θεματικής έρευνας, χωρίς -εξ’αρχής τουλάχιστον- το στόχο της δημιουργίας μιας παράστασης.

Σχόλια

By | 2017-04-23T22:25:48+00:00 26 Νοέμβριος, 2014|

About the Author:

RADIO CHAT