Ο επαναστάτης του βιβλίου

[cc_full_width_col background_color=»f1f1f1″]Στην Ελλάδα λένε ότι ο κόσμος έχει εδώ και καιρό πάψει να διαβάζει. Πρόσφατα έκαναν όμως την εμφάνισή τους, τα λεγόμενα «ANDROID ΒΙΒΛΙΑ», τα οποία έχουν χιλιάδες downloads, τόσα που σίγουρα κάθε εκδοτικός οίκος θα τα ζήλευε. Πίσω από την πρωτότυπη αυτή ιδέα βρίσκεται ο Αντώνης Πανώρης, ο οποίος σπούδασε μηχανικός Αυτοματισμού στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και από το 1997 ασχολείται ενεργά με τον βιομηχανικό αυτοματισμό.

Τον Automon Android θα τον βρεις στο χωριό «Κάτω Γέφυρα», όπου και διαμένει μόνιμα. Μερικές φορές και στη συμπρωτεύουσα, όπου κατεβαίνει για τη διεκπεραίωση των εκάστοτε υποχρεώσεων. Το maga τον συνάντησε και θέλησε να μάθει το έναυσμα για τη δημιουργία αυτών των καινοτόμων βιβλίων, αλλά και να γνωρίσει τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τις εφαρμογές όλων των διάσημων YouTuber της χώρας.[/cc_full_width_col]

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση με το λογισμικό Android και η δημιουργία των εφαρμογών για τα βιβλία;

[cc_quote]πάνω από 210.000 εγκαταστάσεις[/cc_quote]Έχοντας κάποιες βασικές γνώσεις στον προγραμματισμό και πιο εξειδικευμένα στον βιομηχανικό προγραμματισμό, λόγω επαγγέλματος, στις αρχές του 2011 πίστεψα ότι μπορώ τις χρησιμοποιήσω συνδυάζοντας την αγάπη μου για το διάβασμα και το βιβλίο.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, το ανοιχτού τύπου λειτουργικό σύστημα Android, της Google, ωρίμασε αρκετά και άρχισε να γίνεται σημείο αναφοράς για τις σύγχρονες «έξυπνες» συσκευές (τηλέφωνα, tablet, τηλεοράσεις, ρολόγια, αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές, κλπ.).

Η ιδέα ξεπήδησε πολύ φυσικά: ANDROID ΒΙΒΛΙΑ. Έτσι ξεκίνησα και συνεχίζω μέχρι και σήμερα έχοντας δημοσιεύσει κοντά στις 200 εφαρμογές Android, με τις περισσότερες από αυτές να είναι βιβλία, με πάνω από 210.000 εγκαταστάσεις αυτών, σε χιλιάδες διαφορετικές συσκευές σε όλο τον κόσμο.

Περιμένατε να υπάρξει τόσο μεγάλη ανταπόκριση;

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ανταπόκριση πέρα από τον δικό μου κοινωνικό κύκλο και πόσο μάλλον σε τόσο μεγάλο βαθμό και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Πολύ σύντομα, παρακολουθώντας τις αναδράσεις μέσω στατιστικών των εφαρμογών, βγήκε ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα.

Ο Έλληνας διαβάζει ΚΑΙ Android βιβλία. Έχοντας στην κατοχή του ακόμα και μια χαμηλής αξίας συσκευή (παράδειγμα των 50 ευρώ) έχει την δυνατότητα να αποθηκεύσει και να διαβάσει δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία ανά πάσα στιγμή.

Τελικά οι αναγνώστες αποδείχτηκε πως είναι χιλιάδες και από κάθε γωνιά του κόσμου. Μέσα σε ελάχιστους μήνες, από τις πρώτες εφαρμογές υπήρξε θερμή αποδοχή και αυτό είναι το ουσιαστικό «κέρδος» για εμένα.

Έχετε συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους της χώρας;

Παρατηρώντας την ζήτηση των αναγνωστών ήρθα σε επαφή με 3 ηλεκτρονικούς εκδοτικούς οίκους μέχρι σήμερα.

Η πρώτη συνεργασία, σε εθελοντική πάντα βάση, ήρθε με την θερμή αποδοχή και την πολύτιμη βοήθεια του δημιουργού των εκδόσεων Σαΐτα (www.saitapublications.gr), Ηρακλή Λαμπαδαρίου, καταφέρνοντας μέχρι σήμερα την δημοσίευση 77 Android βιβλίων. Παράλληλα, αναπτύχθηκε μια συνεργασία με τις εκδόσεις OpenBook (www.openbook.gr) και τον Γιάννη Φαρσάρη δημοσιεύοντας 11 Android βιβλία.

Επίσης, δημοσιεύτηκαν και 11 Android βιβλία από τις εκδόσεις 24γράμματα (www.24grammata.com) με την αποδοχή του Γιώργου Δαμνιανού. Όσον αφορά τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους, δεν δημιουργήθηκε η ανάγκη να έρθω σε επαφή.

Υπάρχει κάποιο κέρδος από τις εφαρμογές για τα βιβλία;

Στην χώρα μας μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πολιτική πωλήσεων από την Google για Android εφαρμογές στο ηλεκτρονικό της κατάστημα (Play Store). Για αυτόν τον λόγο και είναι μονόδρομος οι εφαρμογές να δημοσιεύονται δωρεάν.

Σε ορισμένες από αυτές και πέρα των εφαρμογών που αφορούν τους παραπάνω εκδοτικούς οίκους που συνεργάζομαι, έχω τοποθετήσει διαφημίσεις της Google. Σε ετήσια βάση μέχρι και σήμερα τα έσοδα από αυτές τις διαφημίσεις είναι διψήφια και δεν τα θεωρώ «κέρδος» σε σχέση πάντα με τον χρόνο που έχω αφιερώσει. Αυτά τα χρήματα απλά συντηρούνε τα βασικά έξοδα του όλου εγχειρήματος, όπως την διατήρηση του site, την αγορά βιβλίων προγραμματισμού και λογισμικών προγραμμάτων.

Πιστεύετε ότι οι εφαρμογές που δημιουργείτε και το e-book είναι το μέλλον του βιβλίου;

Από τη στιγμή που ο άνθρωπος συνέλαβε με τη λογική, τη μαθηματική αρχή του δυισμού, ανέπτυξε το δυαδικό σύστημα (Άλγεβρα Boole) και οραματίστηκε πως θα ερμηνεύσει τον αναλογικό κόσμο μέσω ενός νέου ψηφιακού, τότε θα πω ΝΑΙ οι εφαρμογές Android και το e-book είναι το πρόσφατο παρελθόν, το παρόν και σίγουρα το μέλλον του βιβλίου ως φυσική εξέλιξη και είναι θέμα χρόνου να το συνειδητοποιήσουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι.

Έχετε δημιουργήσει και εφαρμογές για γνωστούς YouTubers όπως ο Mikeius, ο Κοντοπίδης και άλλων. Πως προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες;

Ζώντας στην Ελλάδα και μέσα στην κρίση που περνάμε, την στιγμή που η γνωστή σε όλους μας τηλεόραση ατροφεί δημιουργώντας μια τεράστια μαύρη τρύπα γύρω της, παρατηρούμε όλο και περισσότεροι ότι το Internet και το YouTube έχει αναλάβει να καλύψει αυτό το κενό.

Ως άλλη μια φυσική εξέλιξη πιστεύω πως είναι και οι YouTubers. Νεαροί σχετικά σε ηλικία, με ελάχιστο κόστος και αρκετό προσωπικό χρόνο δημιουργούνε Internet-ικές σειρές με απίστευτη απήχηση ακόμα και για τα Ελληνικά δεδομένα.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ήθελα να συμμετέχω με τον τρόπο μου αναπτύσσοντας τις προσωπικές Android εφαρμογές τους, πράγμα που δέχτηκαν με ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή.

Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσεις μια εφαρμογή Android;

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι και ένα εγχείρημα, όπως η ανάπτυξη εφαρμογών Android, είναι θέμα επιλογής και «αυτοθυσίας». Αυτό που διαφέρει ανάμεσα στις ζωές των ανθρώπων είναι η διαφορετικότητα των επιλογών και φυσικά το πόσο συνειδητά τις υποστηρίζεις. Δεν υπάρχει δημιουργικότητα χωρίς το ένα από τα δυο. Αυτή είναι και η βάση που δεν μπορώ να πω πως είναι δύσκολο ή εύκολο το να δημιουργήσεις μια εφαρμογή Android. Θα πω πως είναι αποτέλεσμα του κόπου σου.

automon_logo

Έχετε κάποιο νέο εγχείρημα στα σκαριά;

Σε συνέχεια της όλης δραστηριότητας γύρω από τις εφαρμογές Android και το site www.automon.gr (AUTOματες MONάδες) υπάρχουν αρκετά παράλληλα projects που τρέχουν πέρα από τα βιβλία και τους YouTubers. Ορισμένα από αυτά ωριμάζουν και ίσως δημοσιευτούν στο μέλλον. Υπάρχουν όμως και κάποια τα οποία ήδη είναι δημοσιευμένα, όπως για παράδειγμα τα VivEduGames.

Με εμπνευστή τον δημιουργό των εκδόσεων Σαΐτα ξεκίνησε μια σειρά από Ζωντανά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια (Vivid Educational Games) τα οποία και έχω αναλάβει εθελοντικά να μεταφέρω σε Android συσκευές. Η κατεύθυνση είναι: η γνώση μέσα από διάφορα παιχνίδια πρωτότυπα, ευφάνταστα και διασκεδαστικά, μακριά από τη σχολική αίθουσα.

Ήδη υπάρχουν δυο δημοσιευμένα VivEduGames για την παλιά πόλη της Καβάλας και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας και ετοιμάζονται άλλες δυο.

Ατενίζετε με αισιοδοξία το μέλλον;

[cc_quote]Δεν υπάρχει οικονομική κρίση χωρίς κρίση αξιών[/cc_quote]Σίγουρα δεν είμαι απαισιόδοξος και φυσικά προτιμώ να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Η κατάσταση που περνάμε τα τελευταία χρόνια πιστεύω ότι είναι το απόλυτα ακριβές αποτέλεσμα της κοινωνίας μας. Επίσης, νιώθω πως η ιστορία επαναλαμβάνεται και ΘΑ επαναλαμβάνεται σε «κύκλους» για πάντα. Όλα έχουν να κάνουν με το τι θυμάσαι ή το τι διαλέγεις να θυμάσαι. Αποτέλεσμα της ατομικής επιλεκτικής ανάμνησης του κάθε ανθρώπου είναι και η διαμόρφωση των αξιών του.

Δεν υπάρχει οικονομική κρίση χωρίς κρίση αξιών. Εδώ είναι και το αισιόδοξο κομμάτι που ίσως μερικοί ξέχασαν ή διάλεξαν να μην το θυμούνται.

Όταν η κρίση φτάνει στο τραπέζι του γείτονα, το πιο πιθανό είναι να προβληματιστείς. Όταν φτάσει στο δικό σου το τραπέζι όμως, σίγουρα θα προβληματιστείς. Όταν σε συλλογικό – κοινωνικό επίπεδο υπάρχει προβληματισμός, δεν μένει παρά να δημιουργηθεί σκέψη αυτήν την φορά ταυτόχρονα σε περισσότερους ανθρώπους από πριν.

Δεν είμαστε στην αρχή αυτής της εποχής – κύκλου και σίγουρα όχι στο τέλος. Μετά την κάθοδο σε ένα κύκλο υπάρχει μόνο μια μόνο κατεύθυνση και είναι ανηφορική. Το μόνο που εύχομαι είναι ο κάθε άνθρωπος να έχει ένα υποφερτό ατομικό κόστος και φυσικά ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για την κοινωνία μας… και νομίζω πως καλό θα είναι να αρχίσουμε να θυμόμαστε, όσα δεν θέλουμε να ξεχνάμε.

[cc_full_width_col background_color=»f1f1f1″]Τον ευχαριστώ για τη συνέντευξη κι εκείνος μου χαρίζει ένα μεγάλο χαμόγελο. Ύστερα χάνεται κάπου στον άπειρο κόσμο του διαδικτύου. Κλείνω τα μάτια μου και φαντάζομαι τις αλλαγές που έχει επιφέρει η τεχνολογία στις ζωές μας, αμέτρητες. Πιάνω το ποντίκι του σαραβαλιασμένου μου υπολογιστή. Επισκέπτομαι τον λογαριασμό του Automon Android στο playstore της Google και παθαίνω ίλιγγο από τα «κατεβάσματα» των εφαρμογών. Μετά κάνω like στη σελίδα του στο facebook και κλείνω τον υπολογιστή μου. «Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα», ψιθυρίζω συνωμοτικά στον εαυτό μου…[/cc_full_width_col]

Σχόλια

By | 2017-04-23T22:26:31+00:00 23 Μάρτιος, 2014|
RADIO CHAT