Η βραβευμένη πιανίστα Αγάπη Τριανταφυλλίδη στο maga.gr

[cc_full_width_col
background_color=»f1f1f1″ shadow_color=»888888″ radius=»6″]Η βραβευμένη πιανίστα Αγάπη Τριανταφυλλίδη ήλθε σε επαφή με την μουσική όταν ήταν ακόμη τεσσάρων ετών. Συχνά στο σπιτικό τους εκτυλίσσονταν σκηνές με πρωταγωνιστή τον 11χρονο τότε αδερφό της Βασίλη, ο οποίος έπαιζε τις αγαπημένες του μελωδίες στο πιάνο, δημιουργώντας γύρω του ένα τόσο ευχάριστο κλίμα που παρέσυρε όλη την οικογένεια σε πολύ τρυφερές και ξέγνοιαστες στιγμές.

Αυτό γοήτευε τη μικρή Αγάπη. Πλησίαζε τότε και αυτή στο πιάνο και έπαιζε συμπληρωματικά μία στα μπάσα και μία στα πρίμα πλήκτρα προς μεγάλη ικανοποίηση συγγενών και φίλων που την επιβράβευαν. Το ταλέντο της γίνονταν αντιληπτό από όλους. Η επιλογή του πιάνου για αυτήν αποτελούσε μονόδρομο, καθώς ο μαγνητισμός που της ασκούσε, την έκανε να αφήσει τη μελέτη της κιθάρας, με την οποία ξεκίνησε, μπροστά σε κάτι δυνατότερο το οποίο στη συνέχεια ακολούθησε με μεγάλη επιτυχία. [/cc_full_width_col]

Τι σημαίνει για εσάς η μουσική;

Δρόμος και τρόπος να αντιλαμβάνομαι τη ζωή, να ενστερνίζομαι το ωραίο, να εξωτερικεύω ό,τι αισθάνομαι. Είναι ευτυχία.

Πώς νιώθετε όταν κάθεστε στο πιάνο και δίνετε ένα κονσέρτο; Περιγράψτε μου λίγο τα συναισθήματά σας.

Μου αρέσει να βρίσκομαι στη σκηνή και σε κατάσταση ετοιμότητας ώστε μόνη ή σε σύμπραξη με κάποιο μουσικό σύνολο να χαρίσω ό,τι πολυτιμότερο απεκόμισα από την μελέτη μεγάλων συνθετών με σκοπό την ανάδειξη της τεράστιας κληρονομιάς που μας άφησαν προς δόξα της μουσικής. Μου άρεσε από παιδί η σκηνή. Ένιωθα πως εκεί ανεβαίνουν όσοι έχουν να πουν στους ακροατές κάτι σημαντικό.

Εσείς παίζετε μόνο ή συνθέτετε κιόλας;

Ασκώ υπεύθυνα το πρώτο. Η σύνθεση και τα θέλγητρά της με γυροφέρνουν, συχνά προσεγγίζω με αυτοσχεδιαστικές περιπλανήσεις αλλά σε επίπεδα προσωπικής ευχαρίστησης.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνθέτης;

Γονατίζω μπροστά στο Σοπενικό έργο. Δεν υπάρχει φράση στις συνθέσεις του μεγάλου Πολωνού ρομαντικού που να προσπερνά αδιάφορη από την σκέψη και την ψυχή μου.

Έχετε πάρει πολλές διακρίσεις και βραβεία από πολύ μικρή ηλικία. Μπορούσατε να φανταστείτε αυτή την εξέλιξη όταν πατούσατε για πρώτη φορά τα πλήκτρα του πιάνου;

Η φαντασία τροφοδοτείται από βιώματα και καταστάσεις. Κάθε κατάκτηση επιδρά θετικά στον ψυχισμό. Ενεργοποιεί τη σκέψη και τη φαντασία για νέα σχέδια προκειμένου να πετύχεις ό,τι σε ενδιαφέρει. Κάπως έτσι συμβαίνει με τους ανθρώπους.

Πόσο εύκολο είναι σήμερα, με τις υπάρχουσες δυσκολίες, για ένα παιδί να ακολουθήσει το ταλέντο του στην Ελλάδα; Παρέχει η Ελλάδα τα εφόδια εκείνα που απαιτούνται προκειμένου ένα νέο παιδί να ασχοληθεί με την κλασική μουσική και να διαπρέψει σε αυτή;

[cc_quote]αιτία του προβλήματος δεν είναι η κρίση αλλά η έλλειψη παιδείας[/cc_quote]Είναι δύσκολο, όχι όμως ανέφικτο. Και κατά κύριο λόγο αιτία του προβλήματος δεν είναι η κρίση αλλά η έλλειψη παιδείας. Αξίζει να αναφέρω πως λειτουργεί διεξοδικά τα τελευταία χρόνια η επιστροφή πολλών αξιόλογων Ελλήνων καθηγητών στην Ελλάδα με ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών, εμπειρία και διεθνή αναγνώριση που ασκούν εξαιρετικό έργο σε ωδεία μεγαλουπόλεων και οδηγούν τους μαθητές τους σε ανάλογη εξέλιξη. Αυτό είναι ελπιδοφόρο.

Οι γονείς αξίζει να ερευνούν προς αυτή την κατεύθυνση πριν εμπιστευτούν τη μόρφωση του παιδιού τους στην ανεπάρκεια των περισσοτέρων απλά πτυχιούχων και διπλωματούχων ελληνικών ωδείων που ασκούν εδώ και πολλά χρόνια εκπαιδευτικό έργο με ημερομηνία λήξης και χωρίς καμία εγγύηση για το μέλλον των νέων στη μουσική.

Σε ό,τι αφορά τα εφόδια της πολιτείας η αδιαφορία προς τη μουσική εκπαίδευση περισσεύει. Ίσως βοηθήσω σε κάποια συμπεράσματα τους σεβαστούς αναγνώστες σας προτείνοντας τη γνωριμία με το El Systema στην Βενεζουέλα και τον μεγάλο οραματιστή του Jose Antonio Abreu.

Διαθέτει η χώρα μας έμψυχο δυναμικό με ανάλογες ευαισθησίες, οράματα, δυνατότητες και γενναιότητα;

Προσωπικά σας διαβεβαιώ πως σίγουρα διαθέτει χιλιάδες παιδιά με μουσικότητα και χαρίσματα παντελώς αναξιοποίητα.

Εσείς αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην μέχρι τώρα πορεία σας;

Μεγάλη γκάμα και έντονα στην Ελλάδα. Οξύτερες θεωρώ τις οικονομικές που συχνά οδηγούν σε αδιέξοδα (ήταν ευτύχημα για μένα η υποτροφία του Ι.Κ.Υ.) και εκείνες που προκαλεί η άνοδος της ασημαντότητας εις βάρος κάθε ανθρώπινης αξίας.

Στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου “Chopin” του Ανόβερου κερδίσατε το τρίτο βραβείο. Τι σημαίνει αυτό το βραβείο για εσάς;

Είναι μια μεγάλη ηθική ικανοποίηση, προσδιορισμός επιπέδου, δύναμη εξέλιξης. Φέρει την βαρύτητα της γνώμης μεγάλων προσωπικοτήτων της μουσικής που το υπογράφουν ως μέλη της κριτικής επιτροπής των οποίων η εκτίμηση σε καθιστά περισσότερο υπεύθυνο.

Ποια θεωρείτε την πιο σημαντική στιγμή στην μέχρι τώρα πορεία σας;

Την εισαγωγή μου στο μουσικό πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Hochschule für Musik und Tanz Köln) και συγκεκριμένα με τον καθηγητή που ήταν πρότυπό μου. Από 180 παιδιά που αγωνιούσαν κυριολεκτικά για το μέλλον τους εισήχθησαν μόνο οχτώ. Οφείλω την ευγνωμοσύνη μου γι’ αυτό στο Ωδείο Πρωτοπορία της Αθήνας από το οποίο αποφοίτησα με ειδική καθηγήτρια την καταξιωμένη πιανίστα-μουσικοπαιδαγωγό κυρία Άλλα Χαλάψη.

Έχετε κάποιο καλλιτεχνικό πρότυπο του οποίου θα θέλατε να ακολουθήσετε την ίδια καλλιτεχνική πορεία;

[cc_quote]Στα δικά μου πρότυπα υπάρχει ο καλλιτέχνης με τον σπάνιο ήχο και ήθος[/cc_quote]Την ίδια δε γίνεται ποτέ. Στα δικά μου πρότυπα υπάρχει ο καλλιτέχνης με τον σπάνιο ήχο και ήθος. Θα αναφερθώ σε δύο περιπτώσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά. Η μία ακούει στο όνομα Pavel Gililov, σπάνια αισθητική η πιανιστική του σχολή, έχω την τύχη να μαθητεύω δίπλα του εισπνέοντας βαθιά το άρωμα των αρετών και της γνησιότητας που τον διακρίνουν. Η άλλη είναι η μοναδική Martha Argerich. Με συνεπαίρνει ως προσωπικότητα, με τον ήχο, τη σκηνική παρουσία, τη δράση της. Κι αν δεν βρεθείς ποτέ κοντά σε αυτή τη γυναίκα, ακούγοντάς την μόνο σε διαπερνά η καθαρότητα του ανθρώπου.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;

Το μάστερ μου από την επόμενη χρονιά παράλληλα με ένα μεγάλο αριθμό προγραμματισμένων συναυλιών στις οποίες καλούμαι να ανταποκριθώ για το Kultursekreteriat in Gütersloh NRW και για το Live Music Now Köln.

Ποιο είναι το όνειρο της ζωής σας;

Αυτό που ήδη πραγματοποιείται σιγά σιγά. Να γνωρίζω τον κόσμο και τους ανθρώπους μέσα από την τέχνη που υπηρετώ!

[cc_full_width_col
background_color=»f1f1f1″ shadow_color=»888888″ radius=»6″]Πληροφοριές για την Αγάπη Τριανταφυλλίδη μπορείτε να βρείτε και στην προσωπική της ιστοσελίδα.[/cc_full_width_col]

Σχόλια

By | 2017-04-23T22:27:33+00:00 14 Ιούνιος, 2013|
RADIO CHAT