«Α»: Μια σύγχρονη Αντιγόνη

[cc_full_width_col background_color=»f1f1f1″ shadow_color=»888888″ radius=»6″]Τον γνωρίσαμε το 2011 από την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Dos–Μια ιστορία αγάπης απ’ την ανάποδη», η οποία απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Κοινού από το New York International Independent Film Festival. Μετά από δύο χρόνια, ο Στάθης Αθανασίου επιστρέφει αυτήν τη φορά μ’ ένα πρωτοπόρο και ενδιαφέρον εγχείρημα. Ετοιμάζει μια σύγχρονη εκδοχή της Αντιγόνης, ενώ για τη χρηματοδότηση της επέλεξε μια νέα διεθνή διαδικασία που ακολουθεί ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, το crowd funding, μέσω του διαδικτύου. Συνοδοιπόροι στο «ταξίδι» του αυτό η ομάδα «ΒΑΚΙΣ», μια κολεκτίβα καλλιτεχνών και επαγγελματιών της επικοινωνίας, όπως αυτοπαρουσιάζονται οι ίδιοι, που συγκρότησαν την ομάδα λόγω της αγάπης τους για το σινεμά, την τέχνη, την ζωή -και κυρίως- επειδή δεν τους εκφράζει η μέθοδος παραγωγής και διανομής ταινιών που εφαρμόζεται έως σήμερα.[/cc_full_width_col]

Η ταινία εκτυλίσσεται σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, με κεντρικά πρόσωπα μια συμβιβασμένη αστή, την «Α», και τον «τρομοκράτη» -όπως βαφτίστηκε από το κράτος- αδελφό της, τον Φυγά. Ο Φυγάς απευθύνεται στην «Α» για να ζητήσει καταφύγιο, εκείνη όμως αρνείται να του παρέχει βοήθεια, επειδή φοβάται ότι θα θέσει την ελεγχόμενη ζωή της σε κίνδυνο. Τα πράγματα θα εξελιχθούν άσχημα και για τους δύο, αφού ο Φυγάς εντοπίζεται και εκτελείται, ενώ η «Α» συλλαμβάνεται. Η «Α» οδηγείται στο Δάσος, όπου οι Αρχές εγκαταλείπουν τους καταδικασμένους. Πρέπει να παραμείνει εκεί, κάτω από τον κρεμασμένο αδελφό της, έως ότου οι Αρχές αποφασίσουν ότι έχει τιμωρηθεί αρκετά.

[cc_quote]Αυτό που με ενδιαφέρει να αναδείξω είναι το πως φτάνει κάποιος στο σημείο να συνειδητοποιήσει την προσωπική του ευθύνη για τα κοινά και να τον κάνει ενεργό πολίτη και όχι παθητικό δέκτη άδικων αποφάσεων.[/cc_quote]«Η «Α» είναι μια ιστορία εμπνευσμένη από τον μύθο της Αντιγόνης. Μιλάει για το σήμερα, αλλά ο τρόπος που το κάνει είναι περιγράφοντας μια κατάσταση από το μεθαύριο. Δηλαδή εφόσον αυτή η κατάσταση, η κρίση, που βιώνουμε συνεχίσει έτσι, πώς θα ήταν τα πράγματα μεθαύριο; Πώς θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει; Ωστόσο, η «Α» δεν είναι σαν την Αντιγόνη, είναι το αντίθετο της. Στην ταινία παρακολουθούμε τη γέννηση, τη δημιουργία μιας Αντιγόνης, και όχι μόνο τη δράση της. «Αυτό που με ενδιαφέρει να αναδείξω είναι το πως φτάνει κάποιος στο σημείο να συνειδητοποιήσει την προσωπική του ευθύνη για τα κοινά και να τον κάνει ενεργό πολίτη και όχι παθητικό δέκτη άδικων αποφάσεων», μου είπε ο Στάθης στο περιθώριο της παρουσίασης του πρότζεκτ στη Θεσσαλονίκη.

Πέραν της ιστορίας, πάντως, το ενδιαφέρον του project είναι ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται η διαδικασία της χρηματοδότησης, της παραγωγής και της διανομής της ταινίας. Ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού αναμένεται να συγκεντρωθεί μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που προβάλλει διεθνή project που αναζητούν χρηματοδότηση από το κοινό. Tο crowd funding, όπως είναι γνωστό, είναι ένας νέος τρόπος χρηματοδότησης δημιουργικών ιδεών χάρη στη βοήθεια των χρηστών του διαδικτύου.

[cc_quote]Το crowd funding σε βάζει στη διαδικασία ως δημιουργό, είτε κάνεις μια ταινία, είτε καλλιεργείς ένα αγρόκτημα, να κινητοποιηθείς και να φτιάξεις μια σχέση με τον αποδέκτη αυτού που φτιάχνεις, χωρίς μεσολαβητές.[/cc_quote]«Από την στιγμή που μιλάμε για μια ταινία που έχει ως θέμα την προσωπική ευθύνη του καθενός και το τι κάνει ο καθένας για να αλλάξει η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής μιας ταινίας –αν θέλουμε να είμαστε αληθινοί.

Γι’ αυτό επιλέξαμε το crowd funding. Η ουσία του είναι ότι απευθύνομαι στον δέκτη απευθείας, χωρίς κανέναν ενδιάμεσο, και του λέω τι ακριβώς θέλω να κάνω ζητώντας την βοήθειά του και προσφέροντας κάποιο αντάλλαγμα ως δώρο. Το crowd funding σε βάζει στη διαδικασία ως δημιουργό, είτε κάνεις μια ταινία, είτε καλλιεργείς ένα αγρόκτημα, να κινητοποιηθείς και να φτιάξεις μια σχέση με τον αποδέκτη αυτού που φτιάχνεις, χωρίς μεσολαβητές», μου εξηγεί ο Στάθης.

Για την «Α» η παραπάνω διαδικασία ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου και λήγει στις 17 Μαρτίου. Στις 45 αυτές ημέρες ο Στάθης και η ομάδα του πρέπει να συγκεντρώσουν το ποσό-στόχο τους, το οποίο τοποθετείται στα 60.000 ευρώ.

[cc_quote]Η κρίση είναι ευκαιρία για τους νέους καλλιτέχνες, γιατί σε ξεβολεύει. Σε κάνει να πάρεις θέση. Θα φας τη ‘σφαλιάρα’ και είτε θα ακινητοποιηθείς εξαιτίας του φόβου, είτε θα κινητοποιηθείς.[/cc_quote]Το γεγονός, πάντως , ότι το crowd funding είναι κάτι νέο για την Ελλάδα δεν φαίνεται να τους πτοεί. «Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε να εξελιχθεί διαφορετικά το όλο πράγμα, αλλά τα μέχρι σήμερα δεδομένα μας εξέπληξαν ευχάριστα, γιατί είδαμε ότι η διαδικασία αυτή έχει απήχηση στο ελληνικό κοινό. Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε αυτή τη φιλοσοφία στον καθημερινό τρόπο σκέψης μας», μου λέει ο Στάθης και όλο αισιοδοξία συνεχίζει: Η κρίση είναι ευκαιρία για τους νέους καλλιτέχνες, γιατί σε ξεβολεύει. Σε κάνει να πάρεις θέση. Θα φας τη ‘σφαλιάρα’ και είτε θα ακινητοποιηθείς εξαιτίας του φόβου, είτε θα κινητοποιηθείς. Η κρίση είναι φόβος και δυστυχώς οι περισσότεροι ακινητοποιούνται. Ευτυχώς, όμως, έστω και λίγοι άνθρωποι κινητοποιούνται –κάτι το οποίο είναι κέρδος για όλους».

Η ομάδα, φυσικά, είναι ανοιχτή και σε κάθε άλλου είδους βοήθεια. Στα γυρίσματα, συγκεκριμένα, της ταινίας, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάιο, θα δοθεί η δυνατότητα σε σπουδαστές και νέους καλλιτέχνες να συμμετέχουν στη διαδικασία παραγωγής της.

[cc_quote]το θέατρο είναι ο χώρος που δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί διασκευές των μύθων[/cc_quote] Όσον αφορά, τώρα, τη διανομή της, όταν η ταινία ολοκληρωθεί, σκοπός της ομάδας είναι να κινηθεί εκτός του συνηθισμένου δρόμου και να προβάλλει την ταινία σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο και να την φέρει με τη ζωντανή της ορχήστρα –υπό τον Σταύρο Γασπαράτο- σε αρχαία θέατρα σε όλη τη Μεσόγειο. «Γιατί το θέατρο είναι ο χώρος που δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί διασκευές των μύθων», μου εξηγεί ο Στάθης. Παράλληλα, όπου δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, η ταινία θα προβάλλεται σε χώρους τέχνης και πολιτισμού, καθώς και σε εναλλακτικούς χώρους, δημιουργώντας μια ολόκληρη θεματική ενότητα που ξεκινά από τον κινηματογράφο και εξαπλώνεται σε πολλές και διαφορετικές μορφές τέχνης (όπως φωτογραφία, video art, εικαστικά, installation, viral κ.λ.π.), ενώ θα διοργανώνονται καθημερινές συζητήσεις με σημαντικούς εισηγητές, ώστε να μην είναι ο θεατής ένας απλός δέκτης, αλλά ενεργός συμμέτοχος σε όλα αυτά τα θέματα που θέτει ο μύθος σήμερα. Και μετά την περιοδεία στα αρχαία θέατρα και τον πρώτο κύκλο θεματικών προβολών στους χώρους τέχνης και τους εναλλακτικούς χώρους, η ταινία θα δίνεται δωρεάν στο διαδίκτυο με άδεια creative commons.

Αν, λοιπόν, το παραπάνω κείμενο σάς προκάλεσε το ενδιαφέρον, δεν έχετε παρά να μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας και να γίνετε «συμπαραγωγοί» της ταινίας «Α».

Σχόλια

By | 2017-04-23T22:28:16+00:00 22 Φεβρουάριος, 2013|
RADIO CHAT