Carpooling, η νέα τάση

[cc_full_width_col background_color=»f1f1f1″ radius=»6″] Δεν αντέχετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Κουράζεστε να οδηγείτε για πολλά χιλιόμετρα; Η τσέπη σας δεν αντέχει τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων; Ή μήπως στις διαδρομές σας θα θέλατε παρέα; Υπάρχει λύση: το carpooling. Γνωστό από χρόνια στο εξωτερικό, το carpooling ή στα ελληνικά «συνεπιβατισμός» είναι η πρακτική κατά την οποία κάποιος που ταξιδεύει μόνος με το αυτοκίνητό του, δέχεται και άλλους επιβάτες γνωστούς ή άγνωστους, με σκοπό να μοιραστεί τα έξοδα του ταξιδιού (βενζίνη, ασφάλιση και πάρκινγκ).

Η εξοικονόμηση αυτή σε χρόνο, χρήμα, αλλά και εκπομπές καυσαερίων, που την προσφέρουν ως υπηρεσία ορισμένες ιστοσελίδες στους χρήστες τους, πρωτοεμφανίστηκε στη Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από μια ομάδα φοιτητών. Η ιδέα είχε μεγάλη απήχηση, με αποτέλεσμα σε αρκετές χώρες όπως τη Πολωνία, την Ιταλία και την Αγγλία για παράδειγμα, οι ανεξάρτητες ιστοσελίδες που οργανώνουν carpooling να γνωρίσουν μεγάλη επιτυχία.

Τα πλεονεκτήματα του carpooling, όμως, δεν διέφυγαν και της προσοχής αμερικανικών εταιρειών-κολοσσών, που προτρέπουν πλέον τους υπαλλήλους τους να τo χρησιμοποιούν. Σήμερα, άλλωστε, σε περίπου 20 Πολιτείες των ΗΠΑ υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες λωρίδες για οχήματα με πληρότητα άνω των τριών ατόμων, καθώς η τακτική αυτή βοηθάει και στην εξοικονόμηση χρόνου.

Στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2006 ξεκίνησε τη λειτουργία του και τo ελληνικό carpooling.gr, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους άρχισε η υλοποίηση της δεύτερης έκδοσής του, με διαδραστικούς χάρτες, λίστα ενημερώσεων για επιθυμητές διαδρομές κ.ά. Το εταιρικό carpooling, μάλιστα είναι πλέον διαδεδομένο και μεταξύ των ελληνικών εταιρειών, όπως μας ενημερώνει στη συνέντευξη που του πήραμε, ο Γιώργος Σακελλάρης, ένας από τους υπεύθυνους της εν λόγω ιστοσελίδας.

Σημειωτέον, ότι στις 22 Σεπτεμβρίου του 2011, στην Αθήνα, που όλα τα Μέσα Μεταφοράς συμμετείχαν σε 24ωρη στάση εργασίας, ήταν η πρώτη φορά που το carpooling οργανώθηκε πετυχημένα μέσω twitter με πρωτοβουλία του athenstransport.com, ενώ το Ε.Μ.Π. προωθεί εδώ και καιρό την ιδέα του carpooling για να βοηθήσει τις μετακινήσεις των φοιτητών του.

Η οικολογική και οικονομική μετακίνηση, το carpooling δηλαδή, είναι πλέον γεγονός. H οικονομική κρίση, βλέπετε, «σπρώχνει» ιδέες που λειτουργούν ως σωσίβιο καθημερινής επιβίωσης και όχι μόνο, όπως θα εξακριβώσετε στη συνέχεια. [/cc_full_width_col]

1. Τι είναι το carpooling;

Το Carpooling (ομαδική μετακίνηση με ιδιωτικά αυτοκίνητα) είναι ένας όρος που έχει επικρατήσει διεθνώς για το «μοίρασμα» μιας διαδρομής με άλλους που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Το carpooling είναι ένα σχήμα, που περιλαμβάνει δύο ή περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι χρησιμοποιούν το όχημα ενός από τους συμμετέχοντες, ενώ οι υπόλοιποι συνεισφέρουν στα έξοδα σε ίση βάση. Ο οδηγός και οι επιβάτες γνωρίζουν από πριν πως θα μοιραστούν τη διαδρομή με άλλους επιβάτες.

2. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το carpooling.gr;

Η ιδέα του να οργανώσουμε το carpooling στην Ελλάδα και να το οργανώσουμε με την βοήθεια του internet ξεκίνησε στα τέλη του 2004, ενώ το carpooling.gr βγήκε στον αέρα μετά από έναν χρόνο (και κάτι λίγο) δηλαδή τον Γενάρη του 2006.

Είναι μια ιδέα που θελήσαμε να φέρουμε στην Ελλάδα γνωρίζοντας ότι στο εξωτερικό γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και σε πολλές χώρες μάλιστα (ΗΠΑ, Γερμανία κ.ά.) εφαρμόζεται με συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις. Στην Ευρώπη έχει αρχίσει και γίνεται κίνημα με αρκετούς υποστηρικτές, ενώ στις ΗΠΑ, σε είκοσι Πολιτείες, έχουν δημιουργηθεί λωρίδες κυκλοφορίας (High Occupancy Vehicles) αποκλειστικά για αυτοκίνητα με πάνω από δύο ή τρεις επιβάτες. Θεωρήσαμε ότι θα μπορέσει να προσφέρει λύσεις τόσο σε περιβαλλοντικά προβλήματα όσο και σε προβλήματα σχετικά με την ποιότητα ζωής στην πόλη (βλ. κυκλοφοριακό).

Ωστόσο το βασικότερο κίνητρο, ίσως, για την δημιουργία του carpooling.gr ήταν το οικονομικό. Θεωρήσαμε, δηλαδή, ότι η αυξανόμενη τιμή της βενζίνης, τα διόδια (Αττική Οδό κι αλλού) κάνουν την χρήση του αυτοκινήτου ασύμφορη. Σκεφτείτε μόνο ότι κάποιος που δουλεύει στην Αθήνα και χρησιμοποιεί την Αττική οδό καθημερινά, έχει πάγια έξοδα βενζίνης-διοδίων 150-200 ευρώ. Η χρήση του carpooling θα μπορούσε να μειώσει τα έξοδα του στο 1/2 ή στο 1/3.


3. Ποια προβλήματα αντιμετωπίσατε στην υλοποίηση αυτής της ιδέας, του «αρχαιότερου» με άλλα λόγια διαδικτυακού κόμβου συνοδήγησης στην Ελλάδα, του carpooling.gr δηλαδή και πώς τα ξεπεράσατε;

Δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ίσα-ίσα, από τις πρώτες κιόλας μέρες η ιδέα άρχισε να γοητεύει το ελληνικό κοινό και να γίνεται σιγά-σιγά αποδεκτή. Με το άκουσμα της ιδέας, οι χρήστες άρχισαν να εντοπίζουν τα οφέλη του carpooling και να την διαδίδουν ευρύτερα, με αποτέλεσμα μόλις 6 μηνες από την εμφάνιση του carpooling.gr η κοινότητα του carpooling στην Ελλάδα να αριθμεί περισσότερα από 1.000 σχεδόν ενεργά μέλη.


4. Ποια η φιλοσοφία επάνω στην οποία στηρίζεται το carpooling.gr και κατά πόσον χαίρει υποδοχής στην ελληνική διαδικτυακή κοινότητα;

Kάθε μέρα, στους δρόμους της Aθήνας κυκλοφορούν περισσότερα από δύο εκατομμύρια αυτοκίνητα, με τα οποία πραγματοποιούνται πάνω από οκτώ εκατομμύρια μετακινήσεις. Σχεδόν οι μισές, το 40%-45% δηλαδή, αφορούν διαδρομές από και προς τη δουλειά. Mοναχικές διαδρομές, αφού στην πλειονότητά τους τα I.X. που κυκλοφορούν στην πόλη έχουν έναν και μοναδικό επιβάτη, τον οδηγό. Η συνήθειά μας να κυκλοφορούμε «καθένας με το αυτοκίνητό του» είναι βασική συνιστώσα του κυκλοφοριακού προβλήματος, ενώ φυσικά επιτείνει και το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το carpooling.gr, λοιπόν, παρέχει το μέσο σε εκείνους που επιδιώκουν να μοιραστούν μια διαδρομή. Φυσικά, ένας από τους λόγους που η ιδέα του Carpooling γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, το τελευταίο διάστημα, είναι σίγουρα και η αύξηση της τιμής των καυσίμων, των διοδίων, γενικότερα η αύξηση τού κόστους μετακινήσεων.

5. Πόσοι είναι περίπου οι εγγεγραμμένοι χρήστες και οι επισκέπτες μηνιαίως αντίστοιχα στην εν λόγω ιστοσελίδα; Και ποια η αναλογία ανδρών-γυναικών;

Τους τελευταίους μήνες το carpooling το επισκέπτονται περισσότεροι από 10.000 διαφορετικοί χρήστες, οι οποίοι αναζητούν διαδρομές, ενώ οι εγγεγραμένοι χρήστες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να καταχωρούν διαδρομές έχουν ξεπεράσει τους 9.000. Η αναλογία των χρηστών με βάση το φύλο είναι περίπου 40% προς 60%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αντιστοιχεί στους άνδρες.

6. Είχαμε λόγω της κρίσης αύξηση των παραπάνω ποσοστών; Ή μήπως η κρίση πέρασε, αλλά δεν ακούμπησε;

Τα τελευταία 2 χρόνια τόσο η επισκεψιμότητα όσο και η εγγραφή νέων μελών στο carpooling.gr αυξάνεται συνεχώς. Εξυπακούεται πως η αύξηση αυτή σχετίζεται με τις αλλαγές που πραγματοποιούνται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ενδεχομένως, το carpooling (ή και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης) τα επόμενα χρόνια να γίνουν καθημερινές πρακτικές και στην Ελλάδα, όπως άλλωστε συμβαίνει ήδη σε διάφορες χώρες του κόσμου.

7. Ποια η διαδικασία που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει για να γίνει χρήστης των υπηρεσιών του carpooling.gr;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και περιγράφετσαι μόλις σε τρία βήματα:
1. Οργάνωσε το ταξίδι σου όσο το δυνατό νωρίτερα.
2. Καταχώρησέ πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή στο Carpooling.gr
3. Μοιράσου τα έξοδα του ταξιδιού και την παρέα με όσους ενδιαφέρονται να κάνουν την ίδια διαδρομή.

Το carpooling.gr είναι μια ανεξάρτητη πύλη που συνδέει τους ταξιδιώτες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, φέρνει σε επαφή ανθρώπους που σχεδιάζουν να κάνουν την ίδια διαδρομή και θέλουν να μοιραστούν τα έξοδά του.

Ουσιαστικά, το Carpooling.gr είναι η πλατφόρμα που απλά βοηθάει τους χρήστες να κάνουν γνωστό το ταξίδι τους: από την στιγμή που θα βρεθεί ο συνεπιβάτης, η συμφωνία και η υλοποίηση του ταξιδιού πραγματοποιείται από τους χρήστες.

8. Tι ακριβώς είναι το εταιρικό carpooling και το carpooling4events αντίστοιχα;

H υπηρεσία «Εταιρικό Carpooling» δίνει τη δυνατότητα σε εταιρίες,
πανεπιστήμια, ιδρύματα, κ.λ.π. να δημιουργούν ένα κοινό λογαριασμό για τα μέλη τους, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το κίνητρο και το μέσο, ώστε άτομα που εργάζονται στον ίδιο χώρο να έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται τις διαδρομές με συναδέλφους, συμφοιτητές κ.λ.π. Το εγχείρημα αυτό είναι μια καινοτομία του Carpooling.gr: σκοπός μας είναι να προαχθεί η ιδέα του carpooling μέσα από κλειστές ομάδες συνεργατών, συναδέλφων, συμφοιτητών, κ.λ.π.

Το «Carpooling4Events», πάλι, είναι μία ακόμα καινοτομία του Carpooling.gr, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε οργανισμούς, εταιρίες, πανεπιστήμια, ιδρύματα, αθλητικούς συλλόγους κ.λ.π. οι οποίοι διοργανώνουν ένα event (festival, συναυλία, αγώνα, συνέδριο) για παράδειγμα, να δημιουργούν ένα κοινό λογαριασμό για τους επισκέπτες της εκδήλωσης. Σκοπός είναι να δωθεί, με αυτόν τον τρόπο, ένα κίνητρο και το μέσο ώστε άτομα που θέλουν να παρεβρεθούν στην εκδήλωση να έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται τις διαδρομές τους και να μετακινηθούν προς την εκδήλωση έξυπνα, οικολογικά, χωρίς το άγχος του parking και του μποτιλιαρίσματος. Επιπροσθέτως, το Carpooling4Events δίνει τη δυνατότητα να γίνει η εκδήλωση πιο φιλική προς το περιβάλλον: Λιγότερα αυτοκίνητα σημαίνει λιγότεροι ρύποι, λιγότερη κίνηση, λιγότερο άγχος, ε και φυσικά και λιγότερα έξοδα.

9. Γιατί να εντάξει κάποιος το carpooling.gr στις διαδικασίες της εταιρείας του;

α) Κάνει οικονομικότερη την καθημερινή μετακίνηση: μειώνει τα έξοδα για βενζίνη ή πάρκινγκ, αφού η συμφωνία συνήθως ορίζει ότι τα μοιράζονται οι συνταξιδιώτες.

Ας θεωρήσουμε ότι η απόσταση που διανύει ο εργαζόμενος από το σπίτι προς την εργασία είναι 20Km, η κατανάλωση βενζίνης του οχήματός του είναι 8lt/100km, το κόστος της βενζίνης είναι 1,1€ /lt και ο οδηγός χρησιμοποιεί Αττική οδό για την πρόσβαση στον χώρο εργασία (κόστος 2,35 € ανά διέλευση). Ημέρες εργασίας: 22 ημέρες ανά μήνα.

Συνολικό κόστος μετακίνησης είναι:

[ 20Km x 2 * 8lt/100Km * 1,1€ /lt + 2,35 * 2 ] x 22 = 180,84 €/μήνα

Εφαρμόζοντας την υπηρεσία «Εταιρικού Carpooling» η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενούς της να εξοικονομούν έως και 90 €/μήνα.

β) Συμβάλλει στην μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος: η κίνηση των I.X. είναι η βασική αιτία, αφού ευθύνεται για το 62% των συνολικά εκπεμπόμενων υδρογονανθράκων, για το 63% των συνολικά εκπεμπόμενων οξειδίων του αζώτου και για το 80% του συνολικά εκπεμπόμενου μονοξειδίου του άνθρακα.

γ) Βοηθά στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας: εχει βρεθεί ότι μια κανονική λωρίδα κυκλοφορίας σε έναν αυτοκινητόδρομο εξυπηρετεί το 21% των αυτοκινήτων, αλλά μόνο το 18% των επιβατών, ενώ η ειδική λωρίδα για τα αυτοκίνητα με πάνω από δύο επιβάτες, εξυπηρετεί το 16% των οχημάτων και το 27% των επιβατών όλου του αυτοκινητοδρόμου.

δ) Είναι ο πιο οικονομικός τρόπος ταξιδιού συγκρινόμενο με όλα τα συμβατά μέσα μαζικής μεταφοράς.

ε) Δίνει την ευκαιρία κοινωνικών επαφών: κάνει πιο ευχάριστη τη διαδρομή προς τη δουλειά ή οποιοδήποτε προορισμό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας εργαζόμενος ο οποίος μετακινείται προς την εργασία με το ιδιωτικό αυτοκίνητο ξοδεύει κατά μέσο όρο από 150€ – 240€ το μήνα. Χάρη στη συγκεκριμένη πρακτική η εταιρεία προσφέρει στους υπαλλήλους την δυνατότητα να μειώσουν τα έξοδα μετακίνησής τους από 50% έως 66%.

Επιπλέον τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη είναι πολλά μιας και μείωση των αυτοκινήτων συμβάλλει στην μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος αλλά και στην αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Η κίνηση των I.X., άλλωστε, είναι η βασική αιτία μόλυνσης του περιβάλλοντος της πόλης αφού ευθύνεται για το 62% των συνολικά εκπεμπόμενων υδρογονανθράκων, για το 63% των συνολικά εκπεμπόμενων οξειδίων του αζώτου και για το 80% του συνολικά εκπεμπόμενου μονοξειδίου του άνθρακα. H εταιρεία με ένταξη της υπηρεσίας «Εταιρικού Carpooling» αναδεικνύει την ευαισθησία σε επίπεδο κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης.


10. Πόσο κοστίζουν τελικά οι υπηρεσίες του carpooling.gr;

Οι υπηρεσίες του carpooling.gr παρέχονται δωρεάν στους χρήστες. Ο λόγος είναι ότι το carpooling.gr ξεκίνησε ως ένας ενναλακτικός τρόπος μετακίνησης που περιέχει τόσο την έννοια της οικονομικής μετακίνησης όσο και της κοινωνικής και περιβαντολλογικής υπευθυνότητας. Συνεχίζουμε με την ίδια φιλοσοφία, οπότε η υπηρεσία παραμένει δωρεάν.

11. Ποιοι είναι οι επόμενοι σας στόχοι;

Τις επόμενες εβδομάδες, θα βγει στον αέρα η νέα έκδοση του carpooling.gr η οποία θα προσφέρει νέες υπηρεσίες ώστε η διαδικασία του χρήσης του carpooling στην καθημερινότητά μας να είναι πιο εύκολη και πιο άμεση.

Ιnfo:
www.carpooling.gr

Σχόλια

By | 2017-04-23T22:29:54+00:00 23 Μάιος, 2012|
RADIO CHAT