«Κατοχή» του Άκη Μαυράκη

Η γιορτή του Αγίου Νικολάου του 2011 μου επεφύλασσε μια όμορφη έκπληξη. Βρέθηκα στο σπίτι ενός πολύ αγαπημένου φίλου, όπου γνώρισα τον Κωνσταντίνο Τζώρτζη, έναν κρητικό με ψυχή παιδιού. Όπως συνηθίζεται σε όμορφα βράδια σε σπίτια, είπαμε όλοι λίγο ή πολύ με τι ασχολούμαστε. Όταν ήρθε η σειρά του, ήρθε ο ενθουσιασμός μου. Μου μίλησε για μια ταινία στην οποία συμμετείχε και που μετά τις γιορτές θα έβλεπε τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν άντεξα. Ρώτησα όσα περισσότερα γινόταν. Πίστεψα σε αυτή την ταινία χωρίς καν να την έχω δει. Μάλιστα μέχρι και αυτή τη στιγμή που γράφω, δεν την έχω δει. Θα την δούμε όλοι μαζί!

ΚΑΤΟΧΗ. Έτσι ονομάζεται. Είναι μια ταινία μικρού μήκους και μικρής διάρκειας. Μια καθόλα εθελοντική παραγωγή από μια ομάδα ανθρώπων στην Κρήτη, παθιασμένων και με μεράκι. Μια αλληγορία, όπως μου την χαρακτήρισε ο σκηνοθέτης και παραγωγός Άκης Μαυράκης, του οποίου είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με αυτό που λέγεται φιλμ. Μέχρι τώρα ήταν ταγμένος στην φωτογραφία, αγάπη ζωής, όπως εγώ έχω καταλάβει.

Από εκείνη την ημέρα έχω μιλήσει πολλάκις στα τηλέφωνα με τον Άκη. Ακόμη απορεί μαζί μου και με την πίστη μου στο πρότζεκτ του, γιατί όπως σας είπα, όχι δεν έχω δει ακόμη την ταινία. Άλλωστε, για να στηρίξει κανείς ή να παρουσιάσει κάποιος τη δουλειά και προσπάθεια μιας ομάδας, δεν χρειάζεται κριτική. Εγώ αναγνωρίζω και σέβομαι το γεγονός, πως μια τέτοια περίοδο, που όλοι αναρωτιόμαστε αν λειτουργεί ή κινείται κάτι σε αυτή τη χώρα, αυτή είναι μία από εκείνες τις εκλάμψεις, που θα έπρεπε ίσως να μας ξαναγεμίζουν πίστη.

Λίγες μέρες λοιπόν πριν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, αλλά και στη δική μας κοινότητα στο tv maga, η ταινία «ΚΑΤΟΧΗ», παρακάτω ακολουθούν αποκλειστικά, λίγα λόγια από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Άκη Μαυράκη, την πρωταγωνίστρια Κατερίνα Φλώκα και τον συμπρωταγωνιστή Κωνσταντίνο Τζώρτζη. Το φωτογραφικό υλικό ήταν αμέτρητο. Διαλέχθηκαν μονάχα τρεις φωτογραφίες, για να ντυθούν οι απαντήσεις των συντελεστών.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε αυτή την όμορφη ομάδα από το Ηράκλειο Κρήτης και καλή ανάγνωση και προβολή σε όλους εμάς!

[cc_h_line color=»888888″] Άκη, η λέξη κατοχή είναι μια φορτισμένη λέξη – εποχή. Τι σημαίνει για σένα;

[cc_quote]η αλαζονεία του κατακτητή[/cc_quote]Θα έλεγα πώς είναι μια λέξη – ταμπού. Δεν την ξεστομίζεις εύκολα, ιδίως αν την έχεις βιώσει. Και όταν ο συλλογισμός μας ξεκινάει με το ποιος την έχει ή όχι βιώσει, καταλήγει στην στρατιωτική κατοχή. Την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας ενός αδύναμου κράτους -έθνους από κάποιο άλλο ισχυρότερο δια των όπλων.

Ας μην γελιόμαστε όμως. Η κατοχή δεν επιβάλλεται απαραίτητα με ωμή βία και βαρβαρότητα. Όταν κάποιοι στερούνται ευφυΐας, τότε καταφεύγουν σε αυτά.

Συνήθως η αλαζονεία του κατακτητή επιβάλλεται με πιο πανούργους τρόπους. Εις το όνομα του καλού της ανθρωπότητας και της ευημερίας, άλλα διακυβεύονται, άλλα πιστεύονται, αλλιώς διατυπώνονται και φυσικά άλλα πράττονται. Και μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα αντιφάσεων ο κόσμος συνήθως μετρά θύματα και πληγές. Θα έλεγα πως είναι μια μπερδεμένη κατάσταση, αλλά με ξεκάθαρους στόχους και θύματα! Και όλα αυτά σε ένα ατέρμονο παιχνίδι, στο οποίο ο ισχυρός (διεθνής παίχτης) δυνητικά θεωρεί κατοχή – κτήμα του, οτιδήποτε και οποιονδήποτε αδυνατεί να αντισταθεί στην υπεροχή του και στην ακόρεστη δίψα για επιβολή της εξουσίας του.

Η ζωή όμως δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι παιχνίδι.

Τι πιστεύεις λοιπόν, χρειάζεται κάποιος για να ελευθερωθεί;

Πίστη! Πίστη στον εαυτό του πάνω απ όλα. Πίστη στο δικαίωμα να ζει ελεύθερος και με αξιοπρέπεια. Από αυτά πηγάζει η ελευθερία καταρχήν, κάθε τι άλλο έπεται.

Είσαι αισιόδοξος Άκη για τον ελληνικό λαό, τον Έλληνα;

Αισιοδοξία, είναι μια όμορφη λέξη, ελληνική. Μια έννοια που μας συντροφεύει από τα βάθη των αιώνων. Η ιστορία αποδείχτηκε ιδιαίτερα σκληρή με αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Αν δεν ήταν αισιόδοξοι δεν θα ήμασταν εμείς εδώ σήμερα.

Πιστεύεις πως η ψυχή του Έλληνα σήμερα είναι υπό κατοχή; Και αν ναι, τι είδους κατοχή είναι αυτή;

[cc_quote]η ελληνική ψυχή δίδαξε αξίες[/cc_quote]Αναμφισβήτητα! Ο κόσμος όλος τελεί υπό κατοχή. Μια ύπουλη κατοχή. Κατοχή των ανθρωπίνων ιδεωδών και αξιών, βορά όλα στον άκρατο καταναλωτισμό, στον ατομισμό, σε λάθος αξίες που καλλιεργηθήκαν στοχεύοντας στο αχαλίνωτο κέρδος. Χίλια κακά έπονται όλων αυτών, πορευτήκαμε σε λάθος δρόμους.

Από την άλλη η ελληνική ψυχή δίδαξε αξίες. Δεν το δέχομαι ότι μπορεί να εξωκύλει. Θα βρει τον δρόμο , τον τρόπο να ξορκίσει τους «δαίμονες» αυτούς. Χρειάζεται να δείξουμε αλληλεγγύη στους εαυτούς μας, στην ιστορία μας. Να μην την προδώσουμε, να μη προδοθούμε.

Εσύ Κατερίνα, πώς νιώθεις που είσαι Ελληνίδα; Και τι είναι αυτά που σε κάνουν να νιώθεις Ελληνίδα;

[cc_quote]κουβαλάει μια περηφάνια στο DNA της η Ελληνίδα[/cc_quote]Όπως κάθε Ελληνίδα, σήμερα βλέπω να γκρεμίζεται το μέλλον των παιδιών μου… Πώς θα έπρεπε να νιώθω; … Σαν ηρωίδα στην ταινία, απαντώ το αυτονόητο: ως εδώ. Δεν πάει παραπέρα, «για όνομα του Θεού, άσε με να αναπνεύσω». Νομίζω πως είναι μια φράση μεστή. Περικλείει όσα θα μπορούσαν να ειπωθούν για το πώς νιώθει μια Ελληνίδα σήμερα.

Όμως, γεννήθηκα Ελληνίδα και νιώθω τυχερή γι’αυτό! Ξέρετε, κουβαλάει μια περηφάνια στο DNA της η Ελληνίδα. Μια δύναμη και ένα ψυχικό σθένος απίστευτο. Μια ιστορία που στα δύσκολά της, δε δίστασε να θυσιάσει ακόμη και τα σπλάχνα της για τα ιδανικά της…

Κωνσταντίνε, τι κάνει έναν κατακτητή πραγματικά κατακτητή; Και πώς από κατακτητής είναι δυνατόν, μέσα σε μόνο μία στιγμή, να βρεθεί κατακτημένος;

[cc_quote]όταν ο Έλληνας θελήσει, και πιστέψει…[/cc_quote]Κατακτητής γίνεται κάποιος –που αποζητά την εξουσία- έναντι κάποιου άλλου, ο οποίος βρίσκεται σε υποδεέστερη θέση. Με αυτό νοείται είτε η πολιτισμική, είτε η πνευματική, είτε η συναισθηματική, ή οικονομική του θέση για παράδειγμα. Η υπεροχή λοιπόν, του ενός έναντι του άλλου, είναι εκείνο το συναίσθημα, που δίνει το πλεονέκτημα ισχύος στον εν δυνάμει «κατακτητή». Όπως όμως όλες οι καταστάσεις αυτού του είδους, και αυτή δεν είναι αμετάβλητη. Ετσι ,ο κατακτημένος μπορεί να μετατραπεί σε κατακτητή όταν με τη σειρά του εντοπίσει την αδυναμία του αντιπάλου.

Η χρήση της ίδιας λογικής μπορεί να αναγνωστεί και σε μια ερωτική σχέση,μια λεκτική διαμάχη,μια πολεμική σύραξη, ή και έναν αθλητικό αγώνα.Στην προσπάθειά μας να συνδέσυμε την ερώτηση αυτή,με την εικόνα της σημερινής κατάστασης στήν χώρα μας, είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε ομοιότητες.Λόγω λάθος πολιτικών χειρισμών, η Ελλάδα βρίσκεται σε <> θέση, σε σχέση με τους ισχυρούς της Ευρωπαικής Ένωσης.

Φόβος κυριαρχεί στη σκέψη κάθε Έλληνα, κάτι που μάλιστα έρχεται σε αντιπαλότητα με το χαρακτήρα της ψυχής του και αυτό κάνει τη σημερινή και αυριανή εικόνα της χώρας μας ακόμη πιο αβέβαιη και μή ξεκάθαρη. Είναι λυπηρό το να διασύρεται ένα ολόκληρο Έθνος, ένας περήφανος λαός που σαφώς φέρει ευθύνες στο μερίδιο που του αναλογούν. Όμως, αυτό που σίγουρα μας κάνει να ελπίζουμε και εχει αποδειχθεί Ιστορικά, είναι πως όταν ο Έλληνας θελήσει, και πιστέψει πραγματικά σε κάτι έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πάντα.

Σχόλια

By | 2017-04-23T22:31:05+00:00 8 Ιανουάριος, 2012|

About the Author:

RADIO CHAT