Αφιέρωμα: Αλέκος Παναγούλης

.kouti { text-align:left; width: 405px; min-height: 46px; padding: 5px 15px 5px 15px; border-style:solid; border-color:#f1f1f1;border-width:1px; background-color:#f1f1f1;
border-radius:0.5em; -webkit-border-radius:0.5em; /* Safari */ -moz-box-shadow: 4px 4px 5px #5d5d5d; -webkit-box-shadow: 4px 4px 5px #5d5d5d; box-shadow: 4px 4px 5px #5d5d5d;}

[cc_blockquote_left]ο Αλέκος Παναγούλης αψήφισε την σκληρή Χούντα και έστειλε παγκοσμίως το μήνυμα…[/cc_blockquote_left]Από τη μια πλευρά είχα την σχεδόν παράλληλη κατάκτηση της 1ης θέσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης για την ελληνική ομάδα γυναικών, και την κατάκτηση επίσης της 1ης θέσης στην Μαθηματική Ολυμπιάδα από την ελληνική ομάδα, στην οποία κατακτήσαμε επίσης και τρία χάλκινα και έναν έπαινο. Η μεν πρώτη επιτυχία ήταν μία λαμπρή επιτυχία που την τίμησε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου, την σχολίαζαν και πρόβαλλαν για αρκετές μέρες όλα τα ΜΜΕ, ακόμα και με πρωτοσέλιδους πηχυαίους τίτλους ενώ την δεύτερη την έμαθα από εκπαιδευτικής ύλης δικτυακούς τόπους.

Στην άλλη πλευρά, κάθε Αύγουστο σκέφτομαι και θυμάμαι τον Αλέκο Παναγούλη και την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου.

Όταν οι περισσότεροι φεύγαν στο εξωτερικό για να σωθούν και άλλοι, αργότερα υπέρμαχοι της δημοκρατίας, συνεργάστηκαν στενά με το καθεστώς, ο Αλέκος Παναγούλης αψήφισε την σκληρή Χούντα και έστειλε παγκοσμίως το μήνυμα ότι δεν είναι μόνο οι κομμουνιστές που δεν θέλουν την Χούντα, έστειλε το μήνυμα ότι μπορεί ο Ελληνικός και ο κάθε λαός να αντιδράσει και να ανατρέψει κάθε τύραννο. Ήταν και αποτελεί ένα πρότυπο αυτοθυσίας και ανιδιοτελούς (καθώς οι περισσότεροι έχουν θησαυρίσει εκμεταλλευόμενοι πραγματικές ή δήθεν αντιστασιακές ενέργειες) προσφοράς προς την πατρίδα του.

Στη σημερινή εποχή της εικόνας οι αξίες και τα πρότυπα(χωρίς να θέλω να μειώσω την επιτυχία των κοριτσιών) που προβάλλονται δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι προάγει τον ανθρώπινο πολιτισμό και την κοινωνία. Διαμορφώνουν έναν καινούριο κώδικα αξιών από τον οποίο, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι εξορισμένες οι πνευματικές αξίες. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που φιλοξενούμενοι τηλεοπτικών εκπομπών είναι εργάτες του πνεύματος και όχι πνευματικοί «τηλεστάρ»-(Bλ. και το άρθρο του Ηλία Στουραΐτη «Όταν οι πραγματικοί πνευματικοί άνθρωποι της Ελλάδας μίλαγαν«). Κατά συνέπεια δεν ξενίζει το γεγονός ότι το επίτευγμα των αυριανών επιστημόνων δεν αποτέλεσε ούτε καν είδηση, ότι η απόπειρα του Παναγούλη δεν “παίζει”, δεν προβάλλεται και δεν θα παίξει παρά μόνο ίσως στα «ψιλά», ενώ σε άλλες χώρες θα μπορούσε να ήταν αν όχι εθνική εορτή τότε σίγουρα ένα σημαντικό σημείο αναφοράς.

Με αφορμή λοιπόν αυτές τις σκέψεις, προτίμησα αντί για κάτι “βαρύγδουπο”, κάτι ηχηρό να ασχοληθώ με το θέμα “Αλέκος Παναγούλης”. Και αντί για γνωστούς πολιτικούς, να γνωριστώ με αυτούς που είναι πολιτικά οι συνεχιστές του Αλέξανδρου Παναγούλη.

Αφιέρωμα: Αλέκος Παναγούλης

[cc_list_posts category_name=»afieromata» amount=»5″ orderby=»modified» img_position=right height=»150px»]


[cc_break]

Σχόλια

By | 2017-04-23T22:32:31+00:00 13 Αύγουστος, 2011|
RADIO CHAT